UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

ponedjeljak, 1. svibnja 2017.

PRESUDA IZ STRASBOURGA: Slovenca deložirali zbog 124 eura duga, a sada mu država treba platiti 85.000 eura




Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu poznat je po ponekad nesvakidašnjim presudama, ali samo kada na nacionalnim sudovima bivaju iscrpljeni svi pravni lijekovi.
Tako je taj sud nedavno donio jednu presudu u slučaju protiv Slovenije, a ta presuda mogla bi ući u praksu i hrvatskog zakonodavstva.
Radi se o predmetu u kojem je Zoran Vaskrsić 2012. godine podnio tužbu, jer je zajedno s obitelji izbačen iz kuće zbog ovrhe od 124 eura duga na računu za vodu. Sud je presudio u njegovu korist.
U presudi je naloženo da država mora Vaskrsiću isplatiti 85.000 eura odštete zbog prodaje kuće radi prisilne naplate duga.
Reuters
Reuters

Suci iz Strasbourga zaključuju da su nacionalni slovenski sudovi prekršili Europsku konvenciju o ljudskim pravima i to tako što su prekršili odredbu o "mirnom uživanju privatnog vlasništva".
Jedan od glavnih argumenata u presudi je baziran na neravnoteži slovenskih sudova u pogledu općeg interesa zajednice i temeljnih prava pojedinaca.
( izvor 100posto.hr )

Nema komentara:

Objavi komentar