UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

četvrtak, 30. ožujka 2017.

RUSKI BANKAR Todorić i uprava Agrokora su lažirali financijske izvještaje


“Dug Agrokora nije potpuno prikazan u finacijskim izvještajima”, kazao je novinarima u Moskvi Juri Solovjev, potpredsjednik ruske VTB banke, prenosi Bloomberg. Ruski mediji pišu da je direktno optužio Todorića i upravu za lažiranje izvješća.

Kazao je kako bi hrvatska vlada i grupa vjerovnika trebala ovaj tjedan potpisati tzv. standstill aranžman. U tom bi se aranžmanu zamrznule obaveze kompanije.

“Standstill bi trebao biti relativno kratak na početku tjedan ili mjesec dana, a ne na godinu dana. Promjene u vlasničkoj strukturi su također moguće (nakon restrukturiranja duga)”, rekao je Solovjev.

Agrokoru bi se odgodila plaćanja, došlo bi do promjena u upravi, a zauzvrat bi dobio likvidnost, odnosno novi kredit.

Podsjetimo da su i rejting agencije upozoravale na netransparentnost u financijskim izvještajima, no ovo je prvi put da je netko i javno rekao da su podaci o dugu bili - netočni. Još gore, ruski mediji ističu da je drugi čovjek ruske banke jasno rekao da su izvješća bila lažirana već dulje vrijeme.

Ruski mediji: Vlasnik i menadžeri dulje vrijeme su falsificirali izvješća
U izvještaju RNS-a, ruskog poslovnog medija, potpredsjednik VTB banke otvoreno je tražio micanje menadžmenta, postojeće uprave, koja je dovela Agrokor u ovo stanje.
"Kompanija treba osnažiti menadžment, vrlo vjerojatno će u upravu ući predstavnici države i kluba kreditora. Za upravu tražimo profesionalce s globalnom reputacijom, specijaliste za rješavanje poteškoća”, prenosi ruski RNS riječi bankara Solovjeva, drugog čovjeka državne VTB banke, koja je Agrokoru posudila 300 milijuna eura.

Naglasio da je problem s financijskom stabilnošću narastao zbog falsificiranja u izvještajima.

“Vlasnik i menadžment kompanije su, nažalost, dosta dugo falisificirali financijska izvješća. To je dovelo do toga da je kompanija upala u dugove, koje nije prikazivala, ali u jednom trenutku pitanje kratkoročne likvidnosti je izašlo u prvi plan i zato je tvrtka došla u sadašnju situaciju,” rekao je.   

O čemu pričaju s državom?  O garancijama 


Radi stabilnost kompanije potrebno je osigurati likvidnost, o čemu se, kaže ruski bankar, razgovara i s vladom. Podsjećaju da je Agrokor najveća hrvatska kompanija, koja donosi 15% BDP-a. 

Među opcijama o kojima razgovaraju su i državne garancije, garancije HBOR-a za dobavljače ili kombinacija tih mjera u kojem bi se koristilo financiranje od strane postojećih vjerovnika ali i vlade.

Ključno je, kaže Solovjev, da se zaustavi panika.

“Moramo se svi smiriti. Oni imaju dijelove biznisa koji se odmah mogu prodati, već postoje kupci, no u ovim okolnostima nude diskontnu cijenu. Prvo moramo spasiti kompaniju kako bi funkcionirala normalno. U drugoj fazi moramo osigurati restrukturiranje duga kako bi se "cash flow# fer distribuirao među svim stakeholderima. I na kraju, je mogućnost strateške prodaje dijela poslovanja, ali tek kad se uravnoteže cijene,” rekao je.


( izvor index.hr / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar