UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

nedjelja, 7. kolovoza 2016.

VIDEO: Francuske vlasti ruše neo-gotičke crkve jer ih je neisplativo održavati, ali se zato financiraju izgradnje džamija.

Prema objavi francuskog senata, 2800 crkava diljem Francuske, od kojih su mnoge stoljećima stare, biti će srušene budući da troškovi restauracije premašuju troškove – rušenja.
Crkva, čije je rušenje prikazano na videu, je neo-gotičko remek-djelo u gradu Abbeville, i datira iz 1868. Crkva nosi naziv Église Saint-Jacques d’Abbeville, a srušena je još 2013., za što su troškovi iznosili 350.000 eura. Razlog rušenja već smo spomenuli.
Kako je broj autohtonih Francuza u Francuskoj svake godine sve manji, uslijed niske stope nataliteta i velikog broja imigranata, tako se osjetno smanjio i broj vjernika. Za mnoge gradove u Francuskoj, a posebno one u kojima su kršćani manjina, manjak interesa te visoka cijena zemljišta na kojima se nalaze ove crkve jednostavno nisu dovoljan razlog za restauracije ovih građevina. Gradonačelnici tako radije odabiru jeftinije rušenje u odnosu na skupo restauriranje.
S druge strane, britanski The Guardian izvijestio je kako francuske vlasti financiraju izgradnju – džamija. Velika džamija u Parizu nedavno je tako modernizirana, te je dobila pomični krov, sličan onima na nogometnim stadionima. Već godinama postoje planovi o izgradnji stotina džamija, a oni se ujedno i provode u djela svake godine, s obzirom da u zemlju paralelno svake godine dolazi više tisuća imigranata – muslimana.
Kamere su proteklih dana zabilježile i deložaciju svećenika i vjernika iz pariške crkve St. Rita, koja je također predviđena za rušenje kako bi se na njenom mjestu izgradili parkiralište i zgrada.
Međutim, ova crkva bila je u vlasništvu vjerske organizacije Katolika i apostolskih kapela, te je bila zatvorena proteklih godinu dana, budući da se organizacija odlučila na prodaju njenog zemljišta.
Francuska se tako osim po demografskom pitanju, kao i pitanju najobičnije sigurnosti, suočila i s očitim mjerama kulturocida i vjerske diskriminacije. Papa, ali ni drugi vjerski poglavari, kao niti organizacije za ljudska prava nisu reagirali na ova djela.


Nema komentara:

Objavi komentar