UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

srijeda, 10. kolovoza 2016.

‘U Nadanovoj vili izgubili bi se bez vodiča! Izbrojao sam 55 vrata, 7 šankova, 300 metara grijane šetnice, a na podu garaže…’



Bazen, sauna, sportska dvorana, teretana. Poligon za prave olimpijske pripreme. No, u teretani su sve sprave praktički netaknute, jer mu je teretana služila kao paravan da prikrije bunker. Uz jedan zid teretane nalazi se pomični ormar - kad potegneš vrata, otkrivaju se druga vrata iza kojih su stepenice koje vode u kolekcionarsko gnijezdo, u bunker koji nije ucrtan u nacrtima kuće.
„Svjedočio sam kroz tri desetljeća mnogo čemu, prošao kroz stotine muzeja, galerija i privatnih kolekcionarskih bunkera, ali samo dio onoga što sam vidio u zagrebačkoj vili Nadana Vidoševića, nadilazi i spektakularnu filmsku priču. Međutim, sve viđeno za mene ne govori baš ništa o strasti kolekcionara, nego o patološkoj megalomaniji jednog čovjeka“.
To je neki dan u odabranom društvu ispričala jedna od osoba koja je prije dvije i pol godine izuzimala vrijedne umjetnine iz Vidoševićeve kuće na zagrebačkom Prekrižju, netom nakon što je dugovječni predsjednik Hrvatske gospodarske komore prepraćen u remetinečki pritvor.
Brdsko zagrebačko naselje gdje se u novije vrijeme smjestila pseudoelita popljačkane Hrvatske prometnulo se u elitnu adresu, a nekoć je bilo selo gradskih kmetova, koje se nalazilo na sjecištu važnih putova, pa otuda i naziv – Prekrižje. Tamo se rasprostire golema Vidoševićeva vila, 760 metara kvadratnih na pet čak etaža, od toga četiri nadzemne.

„Znam da sam izbrojao čak 55 vrata. Što znači da unutar kuće ima 55 prostorija. I to nisu kakva god vrata, prema stručnoj procjeni samo jedna njegova vrata koštaju između 15 i 20 tisuća kuna. Eto nam milijuna samo u vratima! Unutar kuće ima pola školske sportske dvorane, onako za osobnu košarku. U dvorani je hrastov parket prve kategorije. Kad stisneš lift na minus 1, odvodi te do unutarnjeg bazena. Uokolo bazena imao je reprezentativni set desetak prvorazrednih amfora. Ima i saunu. A kad stisneš lift na minus 1 i okreneš ključ, odvozi te ravno u bunker s njegovim umjetninama koji se rasprostire na oko 150 kvadratnih metara. Ima i teretanu, ali vidio sam da su sprave i utezi praktički nekorišteni. Teretana mu je, zapravo, služila kao paravan da se prikrije bunker. Uz jedan zid teretane nalazi se pomični ormar – kad potegneš vrata, otkrivaju se vrata iza kojih su stepenice koje vode u kolekcionarsko gnijezdo. U svakoj prostoriji koju smo imali prigode vidjeti nalazi se i šank. Posvuda su šankovi, uz bazen, u teretani, u dnevnom boravku, mislim da ih ima sedam“, govori nam osoba kojoj je, kaže, prisjelo kad je u bunkeru ugledala prepariranog polarnog medvjeda i ostale Vidoševićeve lovačke trofeje.
Vidoševićev bunker
„To mi je bilo mučnije nego kad smo u garaži pronašli, poslagane jednu uz drugu, 50-ak slika hrvatske moderne. Valjda za njih još nije bio pronašao mjesto ili ih nije stigao skloniti, ne znam. A u grabi garaže bila je i jedna Meštrovićeva skulptura. Uokolo kuće ima grijanu šetnicu, dužine oko 300 metara, a u vrtu nekoliko golemih, višetonskih skulptura.“
Vidoševićeva bunkera ispod razine zemlje, u kojem je držao najjaču zbirku umjetnina na Balkanu, nema u nacrtima.
Potkraj 2008., za vrijeme gradnje svoje vile, Vidošević je građevinske radnike uvjeravao da će to sklonište koje rade biti “dvorana za skvoš”. Kad je ta prostorija bila dovršena, po njegovim je uputama skrivena od pogleda građevinske inspekcije.
Ljudi koji su gradili luksuzno zdanje ispričali su za medije da je ulaz u tajnu prostoriju prekriven knauf pločama koje su onda pogletane i prebojene u istu boju kao i ostatak zida. Varka je uspjela – Vidošević je dobio potvrdu inspekcije da je kuća sagrađena u dopuštenim gabaritima, a čim su oni otišli, dao je srušiti pregradni zid i postavio je vrata na ulaz u prostoriju, poslije napunjenu umjetninama. Vidoševićevu je vilu gradila Ingra-gradnja, tvrtka u vlasništvu Ingre d. d., a ona je za taj posao angažirala niz kooperanata. Jedan od njih bio je i Ivan Vrhovski, vlasnik vodoinstalaterske tvrtke ZZ d.o.o. iz Samobora, koji je u jeku afere rekao:

„Radove na Vidoševićevoj kući izvodili smo u listopadu 2008. godine. Bilo je dosta posla jer je kuća imala barem šest kupaonica. Vidošević se nije pojavljivao na gradilištu, dolazila je njegova supruga. Činilo se da im novac nije problem jer je vlasnik zahtijevao da se po dvorištu razvuku cijevi kojima će se dovesti voda do pojilica u kućicama za pse. Dio novca zarađenog na gradilištu Vidoševićeve vile, oko 75.000 kuna, nikad nisam uspio naplatiti od Ingre“, rekao je Vrhovski.
Nadan „lijep kao grijeh“ Vidošević u istražnom je zatvoru proveo pet mjeseci – iz Remetinca je izašao u travnju 2014. godine. Tri mjeseca kasnije Uskok je podignuo optužnicu protiv njega, tereteći ga, među ostalim, da je godinama potkradao Hrvatsku gospodarsku komoru, zajedno sa još osam osoba, oštetivši je pritom za najmanje 36 milijuna kuna.
Javnost pregažena novim aferama
Budući da ni dvije godine nakon podizanja optužnice protiv „kleptomana s pedigreom“ još uvijek nije potvrđena osnovanost optužnice, a spis se trenutno paca na Vrhovnom sudu, odlučili smo skinuti malo prašine s prvorazredne, intrigantne, uzbudljive i ekstravagantne lopovštine što pomalo tone u zaborav pod kopitima svakodnevno novih afera što ih nemilice producira korupcijom i kriminalom premreženo hrvatsko društvo, od najviših institucija izvršne i sudbene vlasti do više ili manje minornih gospodarskih subjekata i udruga građana.
Vidoševićeva obrana je zatražila da se iz spisa, kao nezakonit dokaz, izdvoje neki zapisnici s pretraga Vidoševićeve kuće i Komore. Točnije, obrana se „uhvatila“ fotografija Nadanovog polarnog medvjeda, ostalih zvjerki i umjetnina koje je vodeći policijski stručnjak za umjetnine Josip Vrbić snimio prigodom pretresa kuće te proslijedio Jutarnjem listu koji ih je objavio. Vrbić je odmah dobio nečasni otkaz iz službe. Nije prihvaćena njegova obrana da je objavljivanje fotografija bilo „u interesu javnosti kojoj su se neke činjenice htjele prešutjeti“.
Javnost je međuvremenu pregažena novim uhićenjima i aferama: u jesen 2014. uhićen je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i 18 njegovih suradnika, a u ljeto 2015. braća Zdravko i Zoran Mamić – sve ih se tereti za kriminalno izvlačenje novca iz Grada tj. iz „Dinama“, a šteta se broji u stotinama milijuna kuna. Slijedili su nikad neizvjesniji parlamentarni izbori, pa skandalozno trgovanje mandatima i gadljive neprincipijelne koalicije, jalova Vlada i ridikulozni premijer, pa potres u obavještajnoj zajednici, pa afera oko potplaćenih ustavnih sudaca, pa početak Karamarkovog kraja načetog i dokusurenog aferama Konzultantica i Migrit, pa pad Vlade i raspuštanje Sabora… I, evo nas pred vratima skorih izvanrednih parlamentarnih izbora.
Blokirane nekretnine
Stvarno trebaš imati glavu za Ligu naroda da se nakon svega, a nismo nabrojali ni pola – gdje su afere Tihomira Jakovine, male Sicilije na Viru i velike u Istri, nesretni Crnoja, afera svastika, navijačko ratovanje protiv korumpiranoga HNS-a – dakle, kako se pokraj svega toga sjetiti „ubogoga“ Nadana Vidoševića. Njemu je sud još prije dvije i pol godine blokirao ukupno 26 nekretnina, među kojima su vile, apartmani, stanovi, zemljišta, pašnjaci, te pokretnine, tj. automobili i plovila, što ih je uglavnom sve prepisao na svoju majku Mariju, najbogatiju umirovljenicu u Hrvatskoj, suprugu Inu, te kćeri Hanu i Zrinku.
Pa, evo da u tom našem sveopćem zaboravu, preumornu, anestetiziranu javnosti podsjetimo za što je sve Uskok optužio nekoć miljenika Franje Tuđman, osobito njegove kćeri Nevenke, čovjeka „ispod radara“ svih kasnijih premijera i predsjednika, te državnog odvjetništva i poreznika:
Vidoševiću se na teret stavlja da je od 2006. godine do ožujka 2011. u cilju stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge povezao predstojnicu svoga Ureda, voditeljicu službe za financije i računovodstvo Komore, višu stručnu suradnicu iste službe, te poslovnog partnera Komore. Nepripadna materijalna korist isplaćivala se sa žiro računa Komore bez ikakve osnove.
Bivšeg šefa Komore se sumnjiči da je od predstojnice svog Ureda tražio da na temelju njegovog ovlaštenja potpisuje potrebnu dokumentaciju o nepostojećim poslovima za račun Komore. Od voditeljice službe za informiranje, više stručne suradnice te službe, tražio je, navodno, provedbu plaćanja računa izdanih za nepostojeće udruge.
Zadatak četvrtookrivljenog, poslovnog partnera Komore, bio je da pronađe društva kojima bi se putem fiktivnih računa isplaćivao novac s računa Komore.
Na ovaj je način Komora oštećena za 35,954.242 kune! Pritom je iznos od 6,832.581,94 kune utrošen za održavanje privida urednog i redovnog poslovanja navedenih društava, dok je iznos od 29,121.660,58 kuna petookrivljeni uplaćivao na račune jednog inozemnog društva s kojih je podizao gotovinske iznose i donosio ih u Hrvatsku. Potom je novac, umanjen za dogovoreni iznos nagrade, predavao četvrtookrivljenom koji je ukupno 26,209.494,52 kune, izravno ili posredstvom drugookrivljenog, predao Nadanu Vidoševiću.
Vidoševića se tereti i da je za privatne poslove posredovanja nekretninama angažirao savjetnicu koja je plaćena s računa Komore, čime je oštetio Komoru za 566.000 kuna. Vidoševića se tereti i da je od 2004. do kraja ožujka 2005. godine, u cilju pribavljanja znatne nepripadne materijalne dobiti, iskoristio ugovaranje poslova kupnje umjetnina za Komoru za stjecanje umjetnina u privatne svrhe.
Primjerice, s jednim je autorom bila dogovorena kupnja pet skulptura od kojih si je tri, navodno, zadržao Vidošević u privatne svrhe. Od jednog je akademskog kipara, na ime sklapanja ugovora na temelju kojeg bi Komora kupila njegove skulpture, zauzvrat, navodno, zatražio da mu bez naknade preda u privatno vlasništvo tri skulpture, što je on i učinio. Na opisani se način Vidošević nepripadno okoristio za ukupno 348.340 kuna, Komora je oštećena za 158.340 kuna a autor skulptura za 190.000 kuna.
Kako je govorio Vidošević
I tako dalje, i tako dalje, ima toga još u optužnici, ali i već navedeno sasvim je dovoljno da ne dopustimo da slučaj Vidoševićeve velike pljačke bogate, a zapravo minorne Komore, padne na medijske margine u iščekivanju konačnog prihvaćanja optužnice i početka suđenja.

„Sve afere koje potresaju Hrvatsku ovih dana pokazatelj su bolesti sustava s kojom se treba uhvatiti u koštac. Kriminal je u Hrvatskoj sustav, a korupcija stil života, tom sustavu treba slomiti vrat“, govorio je samodopadno Vidošević za vrijeme predsjedničke kampanje 2009., ni ne sluteći da je predskazao vlastitu sudbinu. Sustav ga je napokon razotkrio, 15 godina prekasno, premda je godinama bio više nego očigledan nesrazmjer njegove impresivne imovine i njegovih prihoda.
Opijen nedodirljivošću više od 25 godina, izvlačio se iz svih afera koje su ga pratile, još početkom devedestih s prodajom „Dalmacijacementa“ na kojoj je, kažu, akumulirao prvobitni kapital. Izvukao se i iz svih „Hajdukovih“ afera, premda je za njegova predsjednikovanja klubom zamračeno više desetaka milijuna kuna i neki su njegovi suradnici bili pritvarani i istraživani.
Na kraju se sapleo u vlastitoj megalomaniji, opsesivno kupujući i gomilajući nekretnine, zemljišta i umjetnine, kao da će živjeti pet tisuća godina kao vlasnik Louvrea. Ukupna imovina njega i njegove obitelji procjenjuje se na više od 110 milijuna kuna. Samo umjetnine na 37,5 milijuna kuna.
Od nekretnina ima obiteljsku kuću na Gornjem Prekrižju u Zagrebu, te turistički objekt kraj Omiša. U Pisarovini ima poljoprivredno zemljište i šumu, a u BiH posjeduje imanje kraj Kupresa s dva teniska terena. U Dubrovniku, na Pilama, Vidoševići imaju kuću s pogledom na tvrđavu Lovrijenac. Vlasnik je i velike građevinske parcele u Pješčanoj uvali u općini Medulin. U Gorskom Kotaru ima imanje koje se prostire na 50.000 metara četvornih, ima šumu, te golemi posjed s golemom kućom, umjetnim jezerom, konjušnicom, teniskim terenom i skijalištem. Godinama je na goransko imanje plaćao porez od petstotinjak kuna godišnje, jer ga je registrirao kao planinski dom.
Ni u jednoj „igri“ taj nekoć gologuzi sirotan iz podrumskoga stana u splitskoj radničkoj četvrti, taj nemotivirani student ekonomije što se provlačio s dvojkama, nije bio fer. U očekivanju sudske utakmice, on već najavljuje, iseljen iz realiteta, da neće imati nikakvih problema dokazati porijeklo svoje imovine. Blago njemu…


( izvor
dnevno.hr / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar