UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

ponedjeljak, 1. kolovoza 2016.

Nova afera u Hrvatskim šumama: apartmani za 6 kuna dnevno!?


Dok "Hrvatske šume" posljednjih dana potresa afera oko isplate bonusa članovima Uprave, aktualizirana je i priča o apartmanima u vlasništvu ove državne tvrtke danima 2014. godine u zakup tvrtki "Krula" d.o.o..
Riječ je o čak 136 apartmana na atraktivnim lokacijama od Istre do Mljeta, odnosno ukupno 558 kreveta koji su do 2029. godine dani privatnom zakupcu, i to sukladno s ugovorom koji su u ime "Šuma" potpisaliIvan Pavelić i Marija Vekić, predsjednik i članica Uprave. Da od spomenute poslovne "suradnje" "Hrvatske šume" nemaju osobite koristi, dapače, prihod im je zanemariv, smatra Željko Kalauz, predsjednik Hrvatskog sindikata šumarstva.
- Od fiksnog najma koji "Krula" plaća, a riječ je o 18.026 eura mjesečno, odnosno 137.600 kuna, "Hrvatske šume" godišnje uprihode 1,6 milijuna kuna. S obzirom na to da mi, prema ugovoru, imamo obvezu podmirivati troškove amortizacije i investicijskog održavanja tih objekata što nas je, primjera radi, 2013. godine koštalo ukupno milijun kuna, a od najma apartmana radnicima na godišnjoj se osnovi zarađivalo 300.000 kuna, ispada kako "Hrvatske šume" od davanja u zakup svojih objekata zarade "siću", odnosno nekih 300.000 kuna.
S druge strane, radnici su se godinama odricali regresa kako bi se investiralo u te odmarališne kapacitete koji su sad većini od nas nedostupni. Naime, prije smo boravak u tim apartmanima plaćali od 20 do 35 eura po danu, ovisno o opremljenosti određenog objekta. Iako prema ugovoru "Krula" prvo mora ponuditi apartmane na korištenje djelatnicima "Hrvatskih šuma", nama to, praktički, ništa ne znači jer po tržišnim cijenama možemo ljetovati bilo gdje - govori Kalauz.
Da se radi o izrazito povoljnim cijenama pod kojima je "Krula" dobila objekte na 20 lokacija u najam govori, među ostalim, i činjenica da za dva apartmana u Jelsi, koja su kategorizirana s tri zvjezdice, plaćaju godišnju zakupninu od 472 eura! Zbog svega toga, radnici "Hrvatskih šuma" posebno su bili revoltirani saznanjem da je "Krula" objekte, u koje su i oni ulagali, dala u podnajam!
- Da je Uprava samo za deset kuna više naplaćivala nama svaki krevet, mogli su zaraditi tih 300.000 kuna koje im sad ostaju od zakupnine. Sjećam se i kako je predsjednik Uprave Ivan Pavelić izjavio kad je došao kako će sve ono što donosi i jednu kunu dobiti ostati unutar "Hrvatskih šuma", a ispada kako se i nije baš time rukovodio. Da su barem postigli veću cijenu zakupnine, a morali su, s obzirom na to da su cijene smještaja skočile otkako smo u EU-u, ili da su svaki objekt davali u zakup pojedinačno, priča bi možda bila drukčija, a ovako nas stvarno duša boli - govori Kalauz.
S navedenim smo izjavama "sučelili", naravno, i Ivana Pavelića, predsjednika Uprave "Hrvatskih šuma".
- Rekao sam kako će ono što je djelatnost poduzeća, a donosi dobit, ostati u okviru firme, ali turizam sasvim sigurno nije djelatnost kojom se znaju baviti "Hrvatske šume". Ne znam kakva je računica Sindikata, no mi smo prihodom od zakupa tih objekata zadovoljni s obzirom na to da smo prije s turizmom bili u minusu. Uostalom, neka se oni bave onim čime trebaju, a to je sindikalna djelatnost, a drugima neka prepuste vođenje firme - kazao je Pavelić, kojega smo pitali je li točno da je "Krula" objekte "Hrvatskih šuma" dala u podnajam i je li to uopće u skladu sa zakonom, na što smo dobili odgovor:
- U skladu sa zakonom nije, ali jest s ugovorom koji smo potpisali. Čujte, meni je jasno ogorčenje ljudi iz sindikata kojima je žao što tamo više ne mogu ljetovati. Znate onu "Imao, pa nemao"...



( izvor slobodnadalmacija.hr / uredio anonymous ) 

1 komentar: