UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

ponedjeljak, 18. srpnja 2016.

NATO iz turske baze izvlači 50 nuklearnih bombi B61: "Nešto bi moglo gadno poći po zlu"



POKUŠAJ vojnog udara u Turskoj te zatvaranje zračne baze Incirlik potaknuli su važno pitanje - koliko je mudro držati najveće zalihe nuklearnog oružja u Europi na tako osjetljivom mjestu.

Potencijalne terorističke prijetnje ovoj NATO-ovoj bazi stotinjak kilometara udaljenoj od sirijske granice već su dovele do povećanja sigurnosti. Procjenjuje se da je u Incirliku pohranjeno 50 nuklearnih bombi B61. Pokušaj vojnog udara povećao je zabrinutost zbog držanja takvog opasnog arsenala na nestabilnom području.

Turska vlada tvrdi da su neki od zavjerenika bili smješeteni u Incirliku i polijetali iz te baze. Zbog toga je zatvoren zračni promet iznad baze i prekinuta opskrba energijom. Pritom su i privremeno zaustavljene američke zračne operacije protiv militanata takozvane Islamske države u Siriji.



"Mislim da je važno shvatiti kako je prednost držanja nuklearnog oružja u Turskoj zanemariva, a rizik je posljednjih godina znatno porastao.

Mislim da sigurnosna situacija u Turskoj i na području oko te vojne baze više ne udovoljava sigurnosnim zahtjevima za skladištenjem američkog nuklearnog naoružanja. Treba uvažiti sva ova upozorenja prije nego nešto krene gadno po zlu. Vrijeme je za povlačenje tog naoružanja", rekao je za Guardian Hans Kristensen, stručnjak za nuklearno naoružanje u Savezu američkih znanstvenika.


( izvor index.hr / uredio anonymous ) 

Nema komentara:

Objavi komentar