UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

ponedjeljak, 18. srpnja 2016.

EU godišnje baci 88 milijuna tona hrane, pola proizvodnje



Istodobno 50 milijuna građana EU-a živi u siromaštvu

Europska unija želi minimalizirati bacanje hrane i tim uštedjeti više od 140 milijardi eura godišnje. Naime, unutar zemalja članica EU oko 88 milijuna tona hrane godišnje završi u smeću i Europska komisija pokušat će stati tome na kraj, jer je riječ o 50 posto sve proizvedene hrane u Uniji. Istodobno sve je veći problem siromaštvo u EU.

Znatan problem predstavljaju i zahtjevi potrošača za lijepim izgledom voća i povrća. Naime, oštećeno, preveliko, premalo, ružno ili na bilo koji drugi način nestandardizirano voće ili povrće u pravilu se baca.
Prema nekim procjenama, oko polovice proizvedene hrane u nekim državama Unije završi u smeću, a istodobno oko 50 milijuna građana Unije živi u siromaštvu i pristup toj hrani mogao bi napraviti veliku razliku u kvaliteti života. Primjerice, samo u Danskoj četveročlana obitelj baci hrane vrijedne oko 1300 eura svake godine. U Francuskoj procjenjuje se da svaki građanin baci oko 7 kilograma neraspakirane hrane u smeće.

Faktori koji utječu na bacanje hrane u smeće kreću se od nekih jednostavnih poput prevelikih porcija u restoranima do malo kompleksnijih poput neadekvatnih transportnih i skladišnih kapaciteta. Jedan od problema je i nedostatak standardizacije roka upotrebe. Primjerice, hrvatsko zakonodavstvo definira rok upotrebe kao datum do kojeg hrana zadržava svoja karakteristična svojstva kod pravilnog čuvanja. 

Postoji i oznaka za hranu koja je brzo kvarljiva i predstavlja neposrednu opasnost za ljudsko zdravlje označeno je "Upotrijebiti do". Obje te oznake znače da je minimalno do tog datuma hrana upotrebljiva, a vrlo vjerojatno i neko vrijeme nakon toga. Neka hrana praktički nema rok trajanja, poput meda ili tvrdih sireva. Postoji urbana legenda da je 1956 pronađen komad sira edamera u blizini Južnog pola, ostatak nesretne ekspedicije Roberta Scotta iz 1912. godine. Pronalazači su navodno isprobali sir i bili potpuno zadovoljni okusom.

U veljači ove godine, Francuska je postala prva država Unije koja je zakonomzabranila velikim trgovačkim lancima bacanje zdravstveno ispravne hrane. Trgovine površine veće od 400 kvadratnih metara prisiljene su potpisati ugovore s lokalnim dobrotvornim udrugama o doniranju hrane ili plaćati kazne od 3750 eura.


( izvor express.hr / uredio anonymous ) 

Nema komentara:

Objavi komentar