UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

nedjelja, 5. lipnja 2016.

Sklopili veliki posao s državom, radnici nisu dali ni 300 kuna



DRŽAVA DALA POSAO ČIŠĆENJA TVRTKI BEZ TELEFONA

Đakovčanka je trebala čistiti 27 ureda u vlasništvu države za mizernu plaću
Država, odnosno Državni ured za središnju javnu nabavu, najveći dio posla čišćenja prostora u njezinu vlasništvu, nakon provedenog natječaja, u prosincu prošle godine povjerio je tvrtki Control Home Managment. Upravo tu tvrtku Đakovčanka, njihova bivša zaposlenica, optužuje za neisplatu zarađenog novca i obmanu.
Podsjetimo, država je prošle jeseni raspisala natječaj za usluge čišćenje oko 700 lokacija u njezinu vlasništvu. Otvaranje ponuda bilo je u rujnu, a prijavile su se, što je vidljivo na stranicama Državnog ureda za središnju javnu nabavu, 23 tvrtke. Vrijednost natječaja iznosila je oko 47 milijuna kuna. Prema zakonu, odabrane su dvije najjeftinije ponude. Oko 30 posto lokacija za čišćenje dobila je tvrtka iz Zadra, a preostali dio, tvrtka Control Home Managment.
Mnogo neispunjenih obećanja
Urede Porezne uprave, katastara, Ministarstva obrane, sanitarne inspekciju, ukupno njih 27, plus kuhinja u Poreznoj, te kod svake uprave dva sanitarna čvora, pristala je za samo 720 kuna mjesečno čistiti i Đakovčanka Zdenka Švarcmajer, koja je, kaže, za ovaj posao doznala u razgovoru s poznanicima.
- Bila sam prijavljena na Zavodu za zapošljavanje, ali za posao koji nudi Control Home Managment čula sam usmenim putem. Pristala sam na uvjete rada koje su nudili. Plaća je bila mala, iznosila bi samo 720 kuna mjesečno, za 52 radna sata, uz prijavu - počinje svoju priču Zdenka.

- Kada smo se dogovarali preko telefona, rekli su mi kako plaću isplaćuju do 25. u mjesecu, ali da će nastojati isplatiti do 15. Počela sam raditi 22. ožujka ove godine. Prvi ugovor je bio do 1. travnja, a drugi je obuhvaćao razdoblje do 30. travnja. Prvi put sam nazvala 25. travnja da pitam za plaću, rekli su mi da se strpim i da će biti do kraja mjeseca. U ugovoru je bilo navedeno da plaća može biti isplaćena do zadnjeg dana u mjesecu - pojašnjava Zdenka, te dodaje: “Kad su mi već putem telefona rekli da će biti ranije isplaćena, vjerovala sam im, jer to su bili zaista skromni iznosi. Za pola mjeseca trebala sam dobiti oko 300 kuna. Kada ste nezaposleni mnogo vam znači i tih 300 kuna”.
Nakon što, kako kaže, plaća nije stigla, nazvala ih je i rekla da više neće raditi te da je pronašla drugi posao.
- Zvala sam ih 1. svibnja i rekli su da plaća nije još bila i opet da se malo strpim, čak su me zamolili i da drugu ženu uvedem u posao, i to sam napravila. Kad je ona vidjela koliki je opseg posla i za koji novac to treba raditi, drugi dan je vratila ključeve - kaže Zdenka, koja do danas nije dobila ni lipe za svoj obavljeni rad.
Tvrtka blokirana
- Vratili su mi poreznu karticu, a što je zanimljivo poslali su mi i platnu listu kao da mi je plaća isplaćena 25. travnja, što nije istina. Piše i da sam dobila stimulaciju od 70 kuna. A kad sam počela raditi nedostajalo je vrećica za smeće pa su me molili iz tvrtke da to kupim za svoj novac, što sam i učinila, i potrošila 27 kuna - s ogorčenjem se prisjeća Zdenka Švarcmajer.
Kako ona spominje da tvrtka Control Home Managment ima više ureda, između ostaloga i u Zagrebu, a sjedište joj je u Benkovcu, pokušali smo doznati i njihovu stranu priče. Međutim, to nam nije pošlo za rukom. Naime, na stranicama Državnog ureda za središnju javnu nabavu postoji Zapisnik o javnom otvaranju ponuda gdje je i ponuda tvrtke Control Home Managment pa se navodi i kako je na otvaranju bio Andrej Krpina, njezin vlasnik i direktor. Pokušali smo potom nazvati broj sjedišta tvrtke u Benkovcu, ali se uključio govorni automat sa porukom kako je pretplata našeg sugovornika prekinuta te da se poziv ne može ostvariti. Pronašli smo i web stranicu ove tvrtke na kojoj se otvara samo početna stranica gdje se nalazi kontakt ureda koji smo uzastopce zvali tri dana i gdje nam se nitko nije javljao. Nalaze se ondje i dvije adrese elektronske pošte, jedna glasi na voditeljicu ureda (nije navedeno prezime), a druga na direktora Andreja Krpinu. Kod adrese voditeljice je i broj mobitela kojeg smo također više puta pokušali nazvati, iako je odzvonio, nitko nam se nije javio. Poslali smo i upite na spomenute dvije adrese, no odgovor do danas nismo dobili. Na kraju, postoji još jedna zanimljivost. Broj tvrtke Control Home Managment, koji se nalazi i na njezinoj interentskoj stranici, nalazi se u imeniku, i to na adresi – Nepoznata ulica bb, 10000 Zagreb?!
Više o poslovanju tvrtke kojoj je država povjerila čišćenje čak 70 posto svojih ureda, počevši od raznih ministarstva do državne uprave doznali smo u Financijskoj agenciji gdje smo dobili informaciju kako je tvrtka Control Home Managment u blokadi.
“Prema podacima iz jedinstvenog registra računa na dan 31. svibnja 2016., društvo Control Home Management d.o.o., OIB: 21878197085, blokirano je. Društvo je podnijelo godišnje financijsko izvješće za 2015. godinu, (i za prethodne godine), a ti su dokumenti javno objavljeni na web stranici servisa RGFI javna objava. Društvo je registrirano aktom o osnivanju društva od 14. kolovoza 1992., usklađeno 27. prosinca 1995. sa Zakonom o trgovačkim društvima i akt je sastavljen u novom obliku pod nazivom Izjava, a 1. lipnja 2015. godine Trgovački sud u Zadru objavio je upis promjena tvrtke”, stoji u priopćenju iz Fine.
( izvor: Maja MUŠKIĆ / glas-slavonije.hr / uredio anonymous )
MINISTARSTVO ŠALJE INSPEKCIJU
Kakva saznanja o svemu ima Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, doznali smo u njihovom odgovoru na naš upit. “Zahvaljujemo na dostavljenim informacijama koje se odnose na kršenje propisa od strane poslodavca Control Home Managment d.o.o. sa sjedištem u Benkovcu. U povodu saznanja koje ste nam dostavili, organizirat ćemo inspekcijski nadzor u području radnih odnosa te u skladu s utvrđenim činjenicama poduzeti propisane mjere”, navode u Ministarstvu.
UGOVOR NA DVIJE GODINE
- Državni ured za središnju javnu nabavu proveo je otvoreni postupak javne nabave za usluge čišćenja prostorija te je dana 22. listopada 2015. godine sklopljen Okvirni sporazum s odabranim ponuditeljem Control Home Managment d.o.o., na razdoblje od dvije godine, na temelju kojeg korisnici središnje javne nabave sklapaju pojedinačne ugovore. Odabrani ponuditelj ispunjavao je uvjete propisane Dokumentacijom za nadmetanje te je sklopljen Okvirni sporazum za jedanaest grupa predmeta nabave. Grupe su podijeljene po županijama i državnim tijelima, a sve sukladno iskazanim potrebama korisnika usluge. Svi podaci vezano uz postupak javne nabave dostupni su na internetskim stranicama Državnog ureda za središnju javnu nabavu. Vezano uz konkretan navod iz vašeg upita o neisplati plaće Državni ured će o tome obavijestiti nadležna inspekcijska tijela”, stoji u priopćenju Državnog ureda za središnju javnu nabavu RH.
I DALJE TRAŽE RADNIKE
Iako mi nismo uspjeli s njima stupiti u kontakt, čini se da tvrtka Control Home Managment i dalje posluje. Naime, na internetskoj stranici www.bika.net nalazio se ovih dana oglas za posao, odnosno tražila se čistač/čistačica u Ivanić Gradu. Poslodavac je bila tvrtka Control Home Managment, a početak rada 13. svibnja ove godine. Nejasno je u ovom oglasu jedino što je rok za prijavu do 31. svibnja (?!). Kod iznosa plaće navedena je cifra od 2500 kuna, a traže čak deset djelatnika. Kod podataka o poslodavcu navedena je web stranica, te da ih se isključivo može kontaktirati putem maila: chm.posao@gmail.com.

Nema komentara:

Objavi komentar