UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

četvrtak, 16. lipnja 2016.

Očajni Nijemci u raljama hrvatske birokracije: Kuću smo platili 47.000 eura, a sad nas izbacuju na ulicu!



Kupili su kuću na Viru 2006. godine. Nijemci Erna Ernst Schumacher iz Ulma ne znaju hrvatski, a oglas su vidjeli na internetu. "Kupnja bez rizika, odvjetnici sve odrađuju“, pisalo je u oglasu. Cijena 39.900 eura. Skupo za skroman bračni par niže srednje klase, ali odlučuju se na kupnju. Prodavatelj: Josip Gržeta.

Preskočit ćemo deset godina i na današnjem smo danu. Sjedimo sa Schumacherima u kući na Viru, ali kuća nije njihova. Žena drhti. Kuća je oglašena na prodaju i kupci zovu. Neki ne zovu, već dolaze na vrata i žele pogledati kuću koja je oglašena na kupnju. Tko je prodaje? Novi vlasnik, jer se Schumacheri, ni nakon deset godina borbe i plaćanja odvjetnika, nisu uspjeli u Zemljišno-knjižnom odjelu zadarskog Općinskog suda uknjižiti kao vlasnici!

Da, vlasnik i prodavatelj je bio Josip Gržeta, kuću im je prodao, novac uzeo, ali "ni uz sav napor odvjetnika“ njegovo ime nije izbrisano iz vlasničkog lista. A onda je Gržeta imao peh: upao je u dugove, pa ga je zadarski sud ovršio. A što mu je ovršio? Upravo tu kuću, jer je Gržeta - formalni vlasnik! I kuća je otišla na dražbu.

Za smiješnih 74.000 kuna kupio ju je Branimir Petravić iz Kutine. Kupio, dakle, za deset tisuća eura i odmah oglasio prodaju, traži 47 tisuća eura. Kako god, zainteresiranih ima. Epilog: Petravić će kuću prodati, a novi vlasnik će bez ikakvih problema deložirati njemački bračni par iz kućice na Viru, koju su davno u cijelosti isplatili Gržeti.
Razgovaramo sa Ernom i Ernstom Schumacher na maloj terasi "njihove“ kuće na Viru. Suprug se ubrzo odmaknuo jer nije najboljeg zdravlja, a gospođa Erna stisnula se na sjedalici. Pokraj nje sjedi Rusmira Schrader, prijateljica, i pomaže u prijevodu.




Kako se to uopće moglo dogoditi?

- Tako što netko namjerno nije odradio svoj posao i Schumachere uknjižio. Osobno, neću imati mira dok ne nađem krivce - uzela je riječ Rusmira Schrader, koja je pristigla u pomoć, angažirala svog prijatelja odvjetnika i želi istjerati na čistac "slučaj Schumacher“.

- Pa ne možete valjda kupiti kuću, keširati silan novac i onda ostati bez nje! Pa gdje toga uopće ima? Nitko, baš nitko se nije mogao uknjižiti kao vlasnik ove kuće, jer je na sudu, na ZK odjelu u Zadru, postojala zabilježba Erne i Ernsta Schumachera da su kupci kuće, i dok postoji zabilježba, nitko se ne može uknjižiti! Kod vas u Zadru može?! - šokirana je Rusmira Schrader, prevodeći potom nevjerojatnu priču koju su Erna i Ernst doživjeli u Hrvatskoj.

Prvi kontakt na oglasu bilo je ime Mirka Klinger, njemačka zastupnica zadarske agencije Novak, koja Schumachere upućuje na agenta Slavka Tresoglavića. Schumacheri dolaze u Zadar, Slavko ih dovodi na Vir, odluka o kupnji se donosi i prelazi se na ključnu stvar: papirologiju.

Ona se događa u Odvjetničkom uredu Miše Papića u Zadru, kamo ih je Slavko odveo. Papiću su dali punomoć, tamo je u siječnju 2006. potpisan predugovor, a u travnju i kupoprodajni ugovor. Prodavatelj Josip Gržeta na ruke je dobio 47.000 eura. (Cijena je u međuvremenu "malo“ narasla, ali tko to gleda?)

Iako je u oglasu pisalo "kupnja bez rizika“, kod Erne se pojavljuje strah. Posljednja, najvažnija stvar nije odrađena: nisu uknjiženi kao vlasnici.

- Odvjetnik je stalno ponavljao da se ničega ne trebamo bojati. Najprije je zapinjalo jer smo stranci, pa smo mu potpisali posebnu punomoć da nas zastupa u Ministarstvu. Svatko je uzimao novac, agenti i odvjetnik, a i državi smo uredno platili porez - priča Erna.

- Onda je zapinjalo jer je zemljište bilo pašnjak. Mi smo godinama dolazili i boravili u kući, ali moj nemir nije nestajao jer je u knjigama još uvijek vlasnik bio Gržeta. Papić me uvjeravao da nema straha, ali nikako se to nije rješavalo. Onda je zapelo jer kuću treba legalizirati. Sve smo napravili.



U međuvremenu je Hrvatska ušla u EU, kuća je u listopadu 2013. legalizirana, zemljište je postalo građevinsko i više nisam vidjela problem. Otišla sam k Papiću s rješenjem o legalizaciji, ali on je tada rekao da treba napraviti parcelizaciju zemlje. Tada mi je prvi put skoro pozlilo - kazala je Erna, koja je u međuvremenu, 2012., sama na sudu podnijela zahtjev za uknjižbu. On je odbijen jer kuća još nije bila legalizirana, ali je od tada u ZK-u postojala zabilježba i kupoprodajni ugovor iz kojeg je bilo vidljivo da su Schumacheri kupili kuću od Josipa Gržete.

- Uhvatila me panika i otišla sam k Papiću. Napismeno mi je dao da je Gržeta uknjižen kao vlasnik ali da, citiram vam, "nema nikakvih izgleda da bi on tu nekretninu prodao drugom kupcu jer bi se time izložio kaznenom progonu“ - ispričala je Erna.

Gržeta zaista nije prodao kuću. Dogodilo se nešto drugo: imao je dugove i sud mu je kuću ovršio. Prodana je na dražbi, unatoč zabilježbi da je već odavno prodana Schumacherovima!

- To je nemoguće da se dogodi, osim ako je u pitanju teška korupcija - preuzela je riječ Rusmira Schrader.

- Morate znati da smo angažirali odvjetnicu Marinu Skorić i ona je pisala sudu da se ovrha odgodi, a posebno da se ne dozvoli uknjižba prava vlasništva Branimiru Petraviću iz Kutine, koji je na dražbi kupio kuću. Ali uslijedio je preokret i uvjeravanje Erne da je najbolje da sve to povuku i da od Gržete traže odštetu - priča Rusmira Schrader.

Priča je gotova. Erna i Ernst Schumacher došli su na Vir 16. svibnja, kao i svih proteklih deset godina, ali ovaj put je brava bila promijenjena. Kuća jednostavno više nije njihova. Ima novog vlasnika, Branimira Petravića iz Kutine. Djeca Erne i Ernsta nude roditeljima da će dignuti kredit i neka daju Petraviću duplo od onog što je za kuću platio, da mu daju 20 tisuća eura. Ali Petravić ne želi ni čuti. Kuću je stavio na prodaju i cijena je 47 tisuća eura.
- Da, probili smo bravu, ali smo zvali policiju, da se zna da smo to učinili. Ušli smo u kuću, tu su naše stvari, puno toga smo i napravili. Sad sjedimo na tuđem. Kupci dolaze. Što da učinimo? Tko na sudu nije želio vidjeti našu zabilježbu, da smo kuću kupili? Dolaze kupci i čude se tko smo mi… - skrhano je rekla Erna Schumacher.


Odvjetnik Papić: Moglo se ovršiti nešto drugo

Odvjetnik Miše Papić rekao nam je da jedini krivac svemu prodavatelj kuće Josip Gržeta, "koji ima pola Vira“.
- Svih nas je on morao obavijestiti za postupak ovrhe. Mogli su mu nešto drugo ovršiti - kazao je Papić, no nas je zanimao odgovor na ključno pitanje: Kako je moguće da Schumacheri deset godina nisu uknjiženi kao vlasnici, daleko prije ovrhe, kada je kuća bila legalizirana. Papić je, međutim, tada naglo izgubio interes za razgovor.
- Neću u javnost. Ja sam odvjetnik. Moj posao je osjetljiv. Pitajte na sudu kako je to moguće - rekao je Papić, otklonivši svaku daljnju mogućnost razgovora o toj temi.
Gržeta: Svjedočit ću da je njihova

- Erna i Ernst Schumacher su meni uredno platili kuću koju sam im prodao. Ne znam zašto se deset godina nisu uknjižili kao vlasnici. Evo što je sad ispalo. Imao sam ovrhu, a kuća je po vlasničkom listu još bila moja i sud ju je prodao. Meni je žao tu obitelj. Gdje god treba, posvjedočit ću da su oni meni uredno, u cijelosti, platili kuću koju sam im prodao, a zašto se deset godina nisu uknjižili, ja ne znam - kazao nam je Josip Gržeta.
Denis Klarendić: Zabilježba nije mogla odgoditi ovrhu

Erna i Ernst Schumacher kupili su kuću na Viru 2006., a nisu se uknjižili. Sedam godina nakon što su je kupili, izgubili su je, jer je na vlasničkom listu još bio upisan čovjek koji im je kuću prodao, a on je zbog ovršen. I tako je ovrhom kuća otišla na dražbu, prodana je i više nije njihova. To je tragična situacija koja bi bila izbjegnuta da su se navrijeme, kad su kuću kupili, uknjižili na sudu kao vlasnici - rezimirao je Denis Klarendić, glasnogovornik Općinskog suda u Zadru.

- Da Josip Gržeta, od kojeg su kuću kupili, nije bio upisan kao vlasnik, sud nikada ne bi odobrio ovrhu, to je jasno - objasnio je Klarendić.

Ali ako je obitelj Schumacher predala papire za uknjižbu u svibnju 2012., koja je odbijena zbog nedovršenog postupka legalizacije, zar njihova zabilježba, u kojoj je i kupoprodajni ugovor, nije sudu bila "znak“ da kuća ne može biti predmet ovrhe?

- Ne, ni u kom slučaju. To nije dovoljno. Zabilježbe su evidencije, ali ne sprječavaju ovrhu niti utječu na promjenu vlasništva. Kada sud određuje ovrhu, gleda se ZK izvadak. Na njemu u ovom slučaju piše da je vlasnik Josip Gržeta. Ne gleda se je li netko od njega kupovao tu kuću, gleda se tko je vlasnik. Gržeta je vlasnik, ljudi kojima je bio dužan su pokrenuli postupak, sud je odobrio naplatu ovrhom, dakle kuća je prodana na dražbi i Gržetini dužnici su se namirili - naveo je Klarendić.

Također je istaknuo da je obitelj Schumacher podnijela zahtjev za uknjižbu 2015. godine, ali su jednostavno zakasnili i zato su odbijeni.

- Ovrha je određena 16. listopada 2013. godine. Nakon toga se više ništa nije moglo dogoditi. Obitelj Schumacher pretrpjela je veliku štetu, kuća ima novog vlasnika. Oni u u kući zapravo mogu ostati samo ako je kupe od novog vlasnika, tako ispada - rekao je Klarendić.

Novi vlasnik traži 47 tisuća eura…

- Na žalost, tako je. Meni je nejasno zašto je izgubljeno dragocjeno vrijeme, sve te godine od 2006., od kada su Schumacheri kuću kupili, zašto se nisu uknjižili, tko ih je zastupao, tim više što su stranci - rekao je Klarendić.
To pitanje postavili smo već ranije zadarskom odvjetniku Miši Papiću, koji od prvog dana zastupa Ernu i Ernsta Schumacher, i koji im je sastavljao kupoprodajni ugovor. No Papić je, nakon izjave da je za sve kriv Joso Gržeta, ustrajavao u odluci da ne želi odgovoriti ni na jedno naše pitanje o slučaju Schumacher.
 ( IZVOR : slobodnadalmacija / uredio anonymous ) 

Nema komentara:

Objavi komentar