UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

četvrtak, 30. lipnja 2016.

Na Fini ni jedna dražba: Suci s mafijom i dalje dijele novac od kuća!



(izvor direktno.hr / uredio anonymous ) 

Po Ovršnom zakonu sve nekretnine bi od 1. siječnja morale ići na dražbu elektronskim putem preko Fine. No, one se i dalje prodaju preko suda, jer suci na tome masno zarađuju


Premda bi Financijska agencija (Fina) od 1. siječnja 2015. godine morala provoditi prodaju nekretnina u ovršnim postupcima, na web stranici Fine do danas nije oglašena niti jedna jedina nekretnina! Ovu informaciju lako je provjeriti na web stranici Fine:http://ponip.fina.hr/ocevidnik-web/pretrazivanje/nekretnina.
Valja primijetiti da je u isto vrijeme očevidnik Hrvatske gospodarske komore, koji također objavljuje informacije o dražbama nekretnina u ovršnim postupcima, pun nekretnina koje idu na dražbu odlukom sudova donesenih nakon 1. siječnja ove godine: http://ovrha.hgk.hr/ocevidnik-web/#!pretrazivanje_nekretnina!
Lokalni suci zarađuju na preprodajama nekretnina
Izlistamo li oglašene nekretnine po datumu dražbe, vidjet ćemo da su odluke o prodaji donesene daleko nakon 1. siječnja 2015. godine, što znači da bi te nekretnine po Ovršnom zakonu morale ići na dražbu elektronskim putem preko Fine. No, one se i dalje prodaju preko suda, bez ikakve objave informacija na Fini!
Zašto je tako, upitali smo naše izvore, dobro upućene u problematiku dražbi ovršenih nekretnina.
''Zato jer lokalni suci-ovrhovoditelji na tome masno zarađuju!'', tvrdi izvor direktno.hr-a.
Zbog toga, kaže, ne prestaju negodovanja koja dolaze iz odvjetničkih krugova, a prema kojima samo odabrani pojedinci u sprezi s lokalnim sucima-ovrhovoditeljima imaju pristup nekretninama oduzetih građanima i mogućnost da ih na fiktivnim dražbama jeftino kupe te kasnije skupo preprodaju.
Rade za nekretninsku mafiju
''Točno se zna za koje nekretninske agencije radi koji sudac. Njegov je zadatak da za proviziju, raznim pravnim smicalicama, onemogući sudjelovanje na dražbi ovršene nekretnine svima, osim onih za koje radi. Oduzete kuće i stanove hrvatskih građana tako nekretninska mafija na sudskim dražbama kupuje za tek trećinu njihove procijenjene cijene. Nakon toga ih preprodaju i razliku podjele sa sucem-ovrhovoditeljem'', otkriva naš izvor.
I Željko Markota, bivši vlasnik Hotela Koločep, progovorio je javno o ovom problemu.
Vrijednost imovine uvijek sumnjivo procijenjena
''Mene kao predlagatelja odgode ovrhe, u više je navrata kontaktiralo nekoliko zainteresiranih kupaca sa zahtjevom za informacijama o predmetu prodaje. Žalili su se da gotovo nikakve informacije i dokumentaciju ne mogu dobiti od sudskog ovrhovoditelja. Vrijednost imovine je također sumnjivo procijenjena kako bi je novi vlasnik mogao što jeftinije kupiti, što se na kraju i dogodilo'', prepričao je Markota svoja iskustva.
''Upravo je basnoslovna zarada na oduzetim kućama i stanovima razlog nevjerojatnoj brutalnosti s kojom se te nekretnine oduzimaju'', pojasnio je Vladimir Gredelj, odvjetnik obitelji Cvjetković, koja je u utorak 24. ožujka trebala biti deložirana iz kuće na zagrebačkom Bukovcu.  
Deložacija je, da podsjetimo, odgođena jer je policija odbila izaći na teren i jer je bagerist koji je trebao srušiti ogradu, odbio to učiniti!
Očito je, dakle, da sve više građana shvaća da su ovrhe i deložacije prljavi posao, u kojem država nije nimalo čista. Zato će otpor nasilnim deložacijama sve više rasti, a broj aktivista koji zajedno s obiteljima brane ovršene nekretnine, biti će sve veći i veći.
S pravom!

Tireli: Uvijek isti suci sudjeluju u prljavštinama s RBA zadrugama

''Svi smo svjesni da se nekretnine ovršuju bez ikakvog voznog reda. Velika je razlika u brzini postupaka na različitim sudovima, što dovodi do nejednakog postupanja prema građanima.
Sucima je dozvoljeno da predmete izvlače i po svom nahođenju ih daju u sudsko odlučivanje. Nekretnine dužnika austrijskih RBA zadruga ovršuju se vrlo brzo, s tim da te nekretnine u pravilu kupuju vlasnici zadruga koji su i izdali te kredite! Ili ih kupuju tvrke čiji su vlasnici direktori tih zadruga. Uvijek u tome sudjeluju jedni te isti suci. Oni, pri tom, ne objavljuju podatke o dražbi ne Fini, iako bi po zakonu to morali učiniti! No, na Fini će se zato objavljivati osobni podaci svih dužnika i popis njihovih vjerovnika. Ti podaci sigurno neće biti zatajeni, kao podaci o dražbama nekretnina. To je strašna stigmatizacija pojedinaca, pogotovo u manjim sredinama'', primjećuje Nansi Tireli, saborska zastupnica i predsjednica Hrvatskih laburista, koja se već dosta dugo bavi problematikom do neba nepravednih ovrha i deložacija.

Nema komentara:

Objavi komentar