UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

petak, 24. lipnja 2016.

"BREXIT": VELIKA BRITANIJA ODLUČILA IZAĆI IZ EUROPSKE UNIJE – PREMIJER PODNIO OSTAVKU!! SLJEDEĆA NIZOZEMSKA?!




Jutros rano su BBC I ITV na temelju do tada pristiglih rezultata službeno predvidjeli da je Velika Britanija odlučila napustiti Europsku uniju!!!
U 6 sati po srednjoeuropskom vremenu jedan od čelnika Sinn Feina i prvi potpredsjednik sjevernoirske vlade Martin McGuinness, nakon rezultata prema kojima se Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo na Brexit, pozvao je na referendum o ujedinjenju Sjeverne Irske s Republikom Irskom, javio je BBC.
Fiona Hyslop, visoka dužnosnica Škotske nacionalne stranke (SNP), koja se zalaže za škotsku neovisnost, ali i za ostanak u EU, najavila je snažnu reakciju iz Škotske na ovakav ishod referenduma. Iako nije bila konkretna, već se neko vrijeme spominje mogućnost raspisivanja novog referenduma o škotskoj neovisnosti.
U međuvremenu je šefica SNP-a i škotska premijerka Nicola Sturgeon poslala priopćenje u kojemu konstatira da je velika većina Škota glasala za ostanak u EU što znači da Škotska vidi svoju budućnost kao dio Europske unije. Ovime je došla samo na korak do najave novog referenduma o odcjepljenju od Ujedinjenog Kraljevstva.
Nedugo potom, lider ekstremnih desničara u Nizozemskoj, Geert Wilders, pozvao je na raspisivanje referenduma o izlasku Nizozemske iz Europske unije.
Oko sedam sati jutros slavni britanski vanjskopolitički novinar i urednik John Simpson na Twitteru je objavio kratku, ali vrlo znakovitu poruku: "Ovo je najveća promjena u svijetu od pada Sovjetskog Saveza. Cijeli svijet ulazi u period velike nesigurnosti. Ovo utječe na živote svih nas!".
David Dimbleby, veteran kuće BBC, koji je 1975. vodio specijalni program povodom tadašnjeg referenduma o statusu Velike Britanije u tadašnjem zajedničkom europskom tržištu, upravo je za BBC objavio da je sada i statistički nemoguće da tabor za ostanak u EU odnese pobjedu. Time je Brexit i službeno postao stvarnost.
U trenutku objave ove informacije, čekaju se rezultati iz još samo pet izbornih okruga. Za Brexit je glasalo gotovo 17 milijuna ljudi, a protiv oko 15,8 milijuna. Konačni rezultat očekuje se za nekoliko sati.
Prema informacijama portala Politico, u 8 sati će biti organizirana hitna telekonferencija šefova parlamenata država članica Europske unije zbog odluke o Brexitu.
Marine Le Pen iz francuske Nacionalne fronte pozdravila je rezultat britanskog referenduma.
"Kao i mnogo ljudi, sretna sam što su britanski građani donijeli pravu odluku. Za ono što smo jučer mislili da je nemoguće, danas je moguće", kazala je Le Pen.

                                             Britanski premijer podnio ostavku!!
Britanski premijer David Cameron obratio se javnosti nakon što su građani njegove države, kontra njegovim željama, glasali za izlazak iz Europske Unije. Cameron je ispred Downing Street 10 rekao:
 - Ovo je bila najveća britanska vježba demokracije u povijesti. Trebamo biti ponosni da vjerujemo vlastitom narodu koji je glasao da izađemo iz Europske unije i tu volju treba podržati. Čestitam svima koji su bili u kampanji za izlazak - njihova strastvena rasprava doprinijela je ovom rezultatu.
- Cijeli svijet gleda odluku britanskog naroda. Njih uvjeravam da je naša ekonomija i dalje snažna. Također, neće biti promjena u kretanju dobara i usluga, niti u odnosu prema Europljanima koji žive u našoj državi.
- Vrlo sam ponosan što sam premijer ove države kroz 6 godina i drago mi je da smo je učinili snažnom i boljom otkako sam joj na čelu. U ovoj kampanji sam se borio na jedini način na koji znam, direktno i strastveno u uvjerenju da nam je bolje da ostanemo u EU. No, britanski su glasači odlučili krenuti drugačijim putem.
- Ja ću kao premijer učiniti sve da upravljam ovim brodom u idućim mjesecima, ali mislim da ne bi bilo ispravno da budem kapetan tog broda. Nastavit ću biti premijer kroz sljedeća tri mjeseca - o svemu sam obavijestio i kraljicu Elizabetu II. Sljedeći tjedan ću na Europskom vijeću objasniti svoju odluku i odluku britanskog naroda.
- Mi koji smo izgubili moramo tu odluku svejedno učiniti čim lakšom. Mi smo posebna država, iako ne savršena - vjerujem da možemo biti model za druge države u svijetu.
- I prije sam govorio da Britanija može preživjeti izlazak iz EU i smatram to i dalje. I dalje ću činiti sve za ovu državu - završio je Cameron.



( izvori altermainstreaminfo , jutarnji.hr / uredio anonymous ) 

Nema komentara:

Objavi komentar