UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

srijeda, 8. lipnja 2016.

Alarmantno: Raspadajuća Vlada danas želi ustupiti Posavinu i Podravinu za bušenje nafte, šume prenamjeniti za golf, te dijeliti stoljetne koncesije – na sve i svašta



Hoće li Vlada RH, koja to možda više i nije, u svojem ubrzanom raspadanju, sa sobom u bezdan povući i doborobit budućih naraštaja i dugoročno ugroziti strateške resurse kojima naša zemlja raspolaže? Hoće li nekim od odluka koje namjerava donijeti danas (srijeda) na svojoj najavljenoj 27. sjednici, nanijeti nove štete sadašnjim i budućim generacijama žitelja Hrvatske, pored onih koje je već nanijela? Nakon najave pa prodaje nekih strateških tvtki u vlasništvu države, ova bezglava vladajuća skupina, prerušena u domoljube, zasigurno među najgorima od početka mlade hrvatske države, u svojem strmoglavom padu i mahnitom djelovanju, namjerava donijeti neke, smatraju mnogi, ishitrene, vrlo opasne i potencijalno štetne odluke. Čine li to kako bi pogodovali nečijim interesima i džepovima?

Alarmantno je to što je  sjednica najavljena za danas u 10 sati, no treba se nadati kako će izglasavanje spornih odluka biti spriječeno, možda i time što se ova nakupina političara neće ni naći na istom mjestu u isto vrijeme, u čemu su dosad bili vrlo uspješni. Hoće li pojedini članovi Vlade u ovim uvjetima pokazati kako imaju čast i razum, te će odbiti sudjelovati u brzopletom i očito proračunatom odlučivanju, i tako izbjeći da ih ih njihovi potomci i povijest i pamte kao pošast i štetnike po hrvatski narod?
Naime, među ukupno 37 točaka dnevnog reda (vidi poveznicu na dnevni red), koje su im se nagomilale sljed nemara, neodgovornosti, nekompetentnosti, nerada i odgađanja sjednica proteklih tjedana, našla i ona kojom namjeravaju dodijeliti (dati konačnu dozvolu za hitno potpisivanje šest ugovora ) kopnene dijelove Hrvatske u svrhe istraživanja i eksploatacije nafte i plina na tridesetak lokacija uz rijeke Savu i Dravu, na šest polja ukupne površine od gotovo 15 tisuća četvornih kilometara (!?)
Bušotine na oranicama (foto radio HRT)
Bušotine na oranicama (foto radio HRT)
Radi se o točci 9. koja se zove Prijedlozi odluka o izmjeni odluka o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na kopnu na šest istražnmih polja nazvanih DR01, DR03, DR04, SA08, SA09 i SA10 . No iza tih bezličnih krativa u kojima prva slova označavaju početak imena rijeka Drave i Save, kriju se neki zbiljski dijelovi Hrvatske. Žitelji toga kraja će znati o čemu se radi ako im jednostavno nabrojimo imena lokacija koja se žele pretvoriti u naftne ili plinske bušotine.
Evo tih imena iz dokumenata (PRIMJER) koje smo pogledali: Legrad, Veliki otok, Kutnjak, Đelekovec, Peteranec, Cvetkovec, Gola, Lepavina, Jagnjedovac, Mosti, Čepelovac, Hampovica, Molve, Ferdinandovac, Kalinovac, Stari Gradac, Letičani, Šandrovac, Bilogora, Bačkovica, Galovac, Pavljani, Grubišno polje, Gakovo Pepelana, Cabuna, Crnac, Bokšić, Klokočevci, Beničanci, Grubišno polje , Obod, Kučanci, Kapelna, Sječe, Števkovica, Dravi, Bizovac Đeletovci, Ilača i Privlaka.

Bušotine na plodnoj zemlji, golf u šumi

Pripremljeni su već i ugovori za točku nazvanu: Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika. Ukupno šest ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za Istražni prostor između Vlade Republike Hrvatske i INA-INDUSTRIJA NAFTE, d.d., te OANDO PLC (pojedan ugovor) i Vermilion Zagreb Exploration d.o.o.; (četiri ugovora)potpisat će u ime Vlade Republike Hrvatske ministar gospodarstva Tomislav Panenić, kako se ističe. (VIDI ODLUKU OVDJE).
Nakon otpora građana prethodnoj Vladi RH odustalo se od bušenja Jadrana radi nafte, unatoč iritantnom zalaganju nepopularnog ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, koji je ignorirao stajališta javnosti i stručnjaka te je, uzgred rečeno, odmah i prvi od oporbe ponudio svoje usluge novodovedenom uvoznom premijeru T. Oreškoviću. Isti Vrdoljak je i ranije drsko i samoinicjativno proglašavao većinu Hrvatske budućim naftnim poljima (Slavonija, Lika, Banija, Podinarje, Posavina, Podravina, Međimurje, Baranja itd.).
No to nije sve: spreman je i Prijedlog uredbe o osnivanju prava građenja na šumama i šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske (VIDI), kojom se propisuje se postupak i mjerila za osnivanje prava građenja na šumama i na šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske kojima gospodari trgovačko društvo Hrvatske šume d.o.o. u svrhu izgradnje golfigrališta i kampa čija je gradnja prema prostornom planu planirana izvan građevinskog područja.
DSCN7410
Šuma u Sjevernom Velebitu foto Tris/G.Šimac

- Ovom Uredom uređuje se postupak iz stavka 1. ovoga članka koji se provodi i u kojem sudjeluju središnja tijela državne uprave, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave i druge pravne i fizičke osobe čija prava, obveze i ovlaštenja proizlaze iz propisa koji uređuju područje šumarstva, te iz posebnih propisa kojima se uređuje područje turizma i područje prostornog uređenja i gradnje, pri čemu se uređuju i mjerila prema kojima se o osniva pravo građenja iz ove Uredbe. Nositelj prava građenja može biti pravna i fizička osoba, koja obavlja ili koja će obavljati djelatnost na golf igralištu i/ili u kamp Pravo građenja u svrhu izgradnje objekta je pravo kojim se šuma i šumsko zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske daje na korištenje nositelju prava građenja koji na tom zemljištu ima ovlasti i dužnosti plodouživatelja – stoji u toj uredbi.

Šuma s posebnom namjenom!?

Tu su i posebno zaniljive smjernice o tome kako proglasiti šume i šumsko zemljište tzv.‘šumom s posebnom namjenom’. Nevjerojatno, šumu bi proglasili šumom sa posebnom namjenom za potrebe gradnje golf igrališta, i to u vrijeme kada je, primjerice, i nazadna i neuređena Albanija proglasila desetljetni moratorij na sječu šuma, a šumom bogata Skandinavija se sprema na zabranu bilo kakve sječe i jednog jedinog stabla.
Nije to kraj mogućim štetnim odlukama: na dnevnom redu je i opsežni Nacrt prijedloga zakona o koncesijama, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona, kojime se deteljno propisuje koncesioniranje mnogo čega. Primjerice djelile bi se koncesije za eksploataciju mineralnih sirovina, za korištenje voda, za pravo lova na državnim lovištima i uzgajalištima divljači, na pomorskom dobru, u području zaštite prirode, u području energetike, za obavljanje djelatnosti linijskog i obalnog pomorskog i riječnog prijevoza, za luke, za građenje i upravljanje autocestom i pojedinim cestovnim objektima na državnoj cesti (most, tunel idrugi), za pružanje usluga javnog prijevoza, za zračne luke, u području sporta, na kulturnim dobrima, za komunalne djelatnosti, u području željeznica, u području žičara, za djelatnosti gospodarenja otpadom, u području turizma, u području zdravstva, za pružanje medijskih usluga televizije i radija, za slobodne zone, za uzgoj riba i drugih morskih organizama…
Je li ostalo nešto što se ne može dati u koncesiju? Dakako, jedan od najupečatljivijih podataka iz ove odluke je taj da se koncesije ne mogu izdavati na rok dulji ‘od 99 godina‘ (s mogućnošću produljenja). Što reći na sve ovo?Nadati se da postoje mehanizmi koji će revidirati i odbaciti štetne zakone i odredbe, ako se pokaže da one nisu na interes Hrvatske i njezinih građana u narednim stoljećima.
Koncesije i na vodu (oto: Wikipedia)
Koncesije i na vodu (oto: Wikipedia)
Sadržaj najavjene sjednice uočili su i u Zelenoj akciji, koji su noćas reagirali i zatražili da se odustane od donošenja takvih odluka.

Zelena akcija: Karamarko nema vjerodostojnost, istražite Vrdoljaka…

Vlada RH na sjednici 8. lipnja, ukoliko se održi, planira raspravljati i dati suglasnost za eksploataciju ugljikovodika uz Dravu i Savu, čime se ekonomski i ekološki može nanijeti dugoročna šteta građanima i okolišu. Smatramo potpuno neprihvatljivom namjeru Vlade da donosi bilo kakve odluke vezane uz eksploataciju ugljikovodika, tj. naftni “biznis” u Hrvatskoj. Prvi potpredsjednik Vlade Karamarko je u postupku utvrđivanja sukoba interesa na području poslovanja s naftom vezanog za aferu „Konzultantica“ te u postupku izglasavanja nepovjerenja uslijed povezanosti s jednom stranom interesnom grupom vezanom upravo uz poslovanje s naftom. G. Karamarko nema nikakvu vjerodostojnost za donošenje strateški bitnih odluka vezanih za ugovore i koncesije u energetskom sektoru koji mogu dugoročno naštetiti okolišu i građanima Hrvatske. Eventualno ustrajavanje na donošenju odluka u tom području prvenstveno govori o razmjerima nepoštivanja i neshvaćanja raspoloženja javnosti o trenutnoj Vladi, a u poslovnom smislu bit će više nego upitne te podložne novim istražnim procesima – ističu u Zelenoj akciji.
Oni pozivaju nadležne institucije na istragu, a posebno Sabor RH da, bez obzira na izgledne skorašnje izbore, što prije uspostavi istražnu komisiju koja bi se pozabavila nepravilnostima i korupcijom u poslovanju vezanom uz naftu ove, ali i prošle Vlade, prvenstveno bivšeg ministra gospodarstva Vrdoljaka, te o djelovanju g. Karamarka i g. Vrdoljaka u interesu stranih naftnih lobija, a na veliku štetu hrvatskih nacionalnih interesa.
- Podsjećamo, prethodna Vlada je u lipnju 2015. godine donijela odluke o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Dozvolu za istraživanje i eksploataciju na jednom istražnom prostoru dobila je INA, za jedno tvrtka Oando Plc iz Nigerije, dok je dozvolu za četiri istražna prostora dobila tvrtka Vermilion Zagreb Exploration koja je povezana s kanadskom tvrtkom Vermilion Energy. Dok EU i napredne zemlje prepoznaju prilike što ranijeg prelaska na društvo i ekonomiju baziranu na niskougljučnom razvoju i obnovljivim izvorima energije, što hrvatske građanke i građani već dugo zahtijevaju. Trenutna Vlada, slično kao i prethodna, za to nema sluha nego nastavlja gurati štetne fosilne projekte, pri tome stvarajući veliki prostor sumnjama u sukob interesa i pogodovanja interesima stranih naftnih kompanija – zaključuju u Zelenoj akciji.
Hoće li među ministrima ipak prevladati razum, te će odbiti sudjelovati u donošenju ovakvih odluka?
Vidjet će se već za nekoliko sati.
Ilustracija (foto HINA/Damir Senčar)

( izvor TRIS portal / uredio anonymous)

Nema komentara:

Objavi komentar