UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

srijeda, 13. travnja 2016.

HANŽEKOVIĆ drži HDZ u šaci? Ovršni zakon koji ubija blokirane njemu najviše odgovara!



SKANDALOZNO: ODVJETNICI NABILI 70 POSTO DUGA BLOKIRANIH

”U četiri godine FINA je provela sedam milijuna ovrha. Znamo li da na sto kuna duga dolazi čak 700 kuna troška ovrhe, jasno se vidi da je kreatorima Ovršnog zakona cilj bio bogaćenje interesnih skupina na muci blokiranih građana. Zašto ni nova vlast ništa ne čini na rješavanju problema 325.000 blokiranih, iako su prije izbora obećali da će promijeniti zakon? Tko njih drži u šaci? To bi trebalo ispitati”, naglasio je Mario Strinavić na Hrvatskoj televiziji
Otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku, u kojem ih udruga Blokirani podsjeća da nisu ispunili predizborno obećanje da će deblokirati Hrvatsku i promijeniti zločinački Ovršni zakon, bilo je povod jutrošnjem gostovanjuMarija Strinavića, tajnika udruge Blokirani te Dražena Štiglića, potpredsjednika BUZ-a, u STUDIU 4 Hrvatske televizije.
U emisiji je otkriven šokantan podatak da od ukupno 37 milijardi kuna duga 325.000 blokiranih osoba, ‘samo’ 8 milijardi otpada na njihov dug (!), a sve ostalo –  dakle 29 milijardi kuna – odnosi se na dug koji su blokiranima nabili odvjetnički uredi, javni bilježnici, FINA, odnosno država ubirući PDV na dugovima najpotrebitijih!

Na sto tisuća kuna duga, dolazi čak 625.000 kuna odvjetničkog troška!

”Valja istaknuti da na stotinu tisuća kuna duga, dolazi čak 625.000 kuna odvjetničkog troška, 90.000 kuna dodaju javni bilježnici, a država Hrvatska zaračunava 186.000 kuna PDV-a na taj iznos. Tu su još i troškovi koje naplaćuje FINA…” pojasnila je voditeljica emisije, a nadovezao se Mario Strinavić, tajnik udruge Blokirani, riječima da je u samo četiri godine FINA provela čak sedam milijuna ovrha!
”Znamo li da na sto kuna duga dolazi 700 kuna troška ovrhe, jasno se vidi da je kreatorima ovršnog zakona cilj bio bogaćenje interesnih skupina na muci blokiranih građana. Zašto ni nova vlast ništa ne čini na rješavanju problema 325.000 blokiranih ljudi, iako su nam u predizbornoj kampanji obećali da će promijeniti ovršni zakon? Tko to njih drži u šaci? To bi trebalo ispitati”, naglasio je Strinavić te dao naslutiti da HDZ (koji im je obećao promjenu Ovršnog zakona čim dođe na vlast) u šaci vjerojatno drže interesne skupine koje se bogate na muci blokiranih osoba.
Poznato je da je odvjetnički ured Marijana Hanžekovića zaradio silne milijune nabijajući goleme troškove na dugove građana za HRT preptlatu (najviše je ovrha i blokada zbog tog nameta – čak 90.000 blokiranih računa građana!) te na ovrhe drugih pravnih osoba koje odvjetnički ured Hanžeković zastupa. U novinarskim krugovima poznati su, također, bliski odnosi vrha HDZ-a s ‘kraljem ovrha’ i medijskim mogulom Hanžekovićem, koji svoje novine (prije svega Slobodnu Dalmaciju, ali i Jutarnji te Globus) nastoji usmjeriti, koliko je to god moguće, u pravcu koji odgovara HDZ-u, te bi i tu mogao ležati odgovor na pitanje koje je postavio Strinavić: Tko drži u šaci novu vlast?

Zato ne mijenjaju kriminalni Ovršni zakon, iako su to Blokiranima obećali!

Hanžekovićevo bogaćenje novoj je vlasti, po svemu sudeći, važnije od preživljavanja 325.000 blokiranih građana i članova njihovih obitelji – dakle od života čak milijun hrvatskih građana?! Da nije tako, već bi, valjda, izmijenili genocidni Ovršni zakon i pomogli svojim predizbornim partnerima – koji sada planiraju tužiti Republiku Hrvatsku pred EU sudovima, upravo zbog diskriminacije i legalizirane pljačke koju je omogućio Ovršni zakon!
”Od 8. studenog više nemamo nikakvu komunikaciju s vladajućima, s kojima smo prethodno sklopili sporazum. Na naše brojne upite i pitanja kada će rješavanje problema blokiranih doći na red, nismo dobili baš nikakav odgovor, što je, mislim, vrlo bahato i bezobrazno ponašanje”, rekao je Strinavić u Studiu 4 Hrvatske televizije te pojasnio da blokirani nemaju puno vremena, jer njima svaki novi dan s blokadom znači nove kamate i nove dugove na ionakon prenapuhani, često i nerealni, odnosn o izmišljeni dug.
Strinavićeve riječi potvrdio je i Dražen Štiglić, potpredsjednik Bloka umirovljenici zajedno, koji je na HTV-u također naglasio da problemi blokada i ovrha itekako muče brojne umirovljenike, koji i inače jedva preživljavaju s mirovinama od svega 2000 kuna.

Umirovljenici najviše stenju pod nepravednim ovrhama

”Mnogi ne znaju kako će namiriti trošak od dvadesetak kuna za dodatno zdravstveno osiguranje, jer je njima svaka kuna unaprijed predviđena za pokrivanje nužnog troška. Ako se još dogodi da im se unuk zaigra na telefonu, pa dobiju recimo stotinu kuna veći račun, najčešće to ne mogu platiti, zbog čega dolazi do ovrha i blokada. ‘Blok umirovljenici zajedno’ zato je i podržao otvoreno pismo Blokiranih hrvatskoj predsjednici i potpredsjedniku Vlade i zato ćemo i dalje podržavati sve akcije udruge Blokirani”, pojasnio je Štiglić.
U vezi s izbjegavanjem rješavanja do neba vrištućeg problema Ovršnog zakona te sve brojnijih skandala s lažnim ovrhama na temelju izmišljenih dugovanja (o čemu su zadnjih dana pisali mnogi mediji), obratili smo se Ministarstvu pravosuđa, odnosno ministru Anti Šprlji.
”Kada će nova vlast napokon mijenjati kriminalni Ovršni zakon te početi kontrolirati ovrhe preko Fine, odnosno do kada će građani biti žrtve sve brojnijih prevaranata i kamatara koji uz pomoć DRŽAVNE AGENCIJE – FINE?! pljačkaju poduzetnike i obične građane na osnovu nepostojećih dugovanja, ili pak dugova koji su morali iću u zastaru, no koji se nakon deset godina udesetorostruče i omogućavaju odvjetnicima doživotno kamatarenje blokiranih građana?
Ne mislite li da skandalozne lažne ovrhe preko FINE te činjenica da su građani potpuno nezaštićeni pred samovoljom FINE (koju nitko ne kontrolira), nanose veliku sramotu Hrvatskoj, pa tako i Ministarstvu pravosuđa koje bi trebalo predlagati kvalitetnija zakonska rješenja?
Zar svakodnevni medijski napisi o blokiranim računima zbog lažnih ovrha i razočaranim ulagačima koji ne znaju kako će stranim partnerima objasniti da su pljačke preko FINA-e u Hrvatskoj legalne, ne zvone na uzbunu i zar to ne bi u svakoj normalnoj zemlji trebao biti razlog za hitno djelovanje i izmjenu sporne zakonske regulative i sporne prakse?
Zar u Ministarstvu pravosuđa RH te Mostu, odnosno u novoj vlasti, ne misle da je ovo gorući problem kojega treba pod hitno riješiti?
Kada će u proceduru izmjena ovršnog zakonodavstva i mijenjanje uloge Fine?”, upitali smo glasnogovornike Ministarstva, koje odnedavno vodi Mostov ministar Ante Šprlje.

Ministarstvo pravosuđa priprema tek kozmetičke izmjene Ovršnog zakona?!

Odgovore Ministarstva pravosuđa prenosimo ovdje u cijelosti.
”Ministarstvo pravosuđa je započelo s radom na izradi Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona, za koje izmjene i dopune vjerujemo da će biti usvojene na Vladi Republike Hrvatske u sljedeća tri mjeseca. Jedan od problema u praksi, koji će se najavljenim izmjenama i dopunama Ovršnog zakona riješiti jest zaštita građana i pravnih osoba onih koji podnose zahtjev za naplatu nepostojećih tražbina.
Navedenim izmjenama i dopunama Ovršnog zakona riješit će se i pravo dužnika na pravnu zaštitu od ovrhe radi naplate tražbine koja je u zastari, u onim slučajevima kada pravo na takvu zaštitu nije osigurano važećim Ovršnim zakonom, s time što posebno napominjemo kako dug u zastari i dalje postoji, ali se ne može naplatiti, osim ako dužnik na to ne pristane. Dužnik svoj (ne)pristanak izjavljuje podnošenjem prigovora zastare, čiji izostanak se mora smatrati dužnikovim pristankom na ispunjenje obveze koja je u zastari.
Dakle, Ministarstvo pravosuđa je svjesno i prepoznaje problem na kojega ste ukazali te je započelo s radom na njegovom uklanjanju.
Slijedom toga, pozivamo Vas i druge građane da aktivno sudjelujete i pomognete u poboljšanju Ovršnog zakona, ali i drugih propisa s ciljem potpune provedbe načela vladavine prava koja se mora temeljiti na propisima koji služe zaštiti ljudskih prava i sloboda.
U izradi propisa kojima je predlagatelj Vlada Republike Hrvatske aktivno možete sudjelovati putem portala www.savjetovanja.gov.hr.”, stoji u dopisu Samostalnog odjela za odnose s javnošću Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske.

Čelnica Blokiranih šokirana kaosom u Vladi i izbjegavanjem rješavanja problema

S gore navedenim odgovorom upoznali smo i Miriam Kervatin, predsjenicu udruge Blokirani, te ju upitali za mišljenje (jer znamo da su čelnici udruge Blokirani dvije godine proveli radeći, zajedno s pravnicima, na pisanju prijedloga pravednijeg i humanijeg Ovršnog zakona).
Gospođa Kervatin šokirala se dobivenim informacijama te nam kazala da mjere koje navode glasnogovornici Ministarstva pravosuđa nisu ni blizu onome što su Blokirani predlagali i za što im je obećano da će se uvrstiti u novi zakon! Dodala je da se, po svemu sudeći, opet radi o kozmetičkim promjenama koje neće riješiti probleme 325.000 blokiranih osoba!
”Država sustavno, namjerno lošim zakonima, siromaši građane i uništava radna mjesta! Hrvatska zato treba sustavnu reformu pravosuđa i porezne politike. Hrvatskoj treba ovršno pravosuđe koje poštuje USTAV RH i europske konvencije i osnovno ljudsko dostojanstvo svakog čovjeka, pa čak i dužnika. Nitko ne uživa u poziciji duga. Ljudima treba omogućiti da dugove vrate i nastave sa životom u Hrvatskoj, a ne da iz Hrvatske bježe.

Država namjerno siromaši građane!

Teško se može očekivati da se, ionako obezvrijeđeni i osiromašeni stanovnici Hrvatske, osjećaju zaštićenima i pravno bore ukoliko sud prema nekima od njih, u ovršnom postupku, postupa bahato te s pozicije sile potpisuje ovršna rješenja bez da ih je sudac prethodno saslušao.”, ističe Kervatin.
Dodaje potom da građani nemaju pravnu pismenost, niti financijsku snagu za takve bitke.
”Tog oblika diskriminacije, u slučaju ovršnih zakona, Ustavni sud treba biti svjestan te preuzeti svoju odgovornost čuvanja ljudskih prava i srušiti odredbe zakona koje nisu u skladu sa osnovnim vrijednostima Ustava Republike Hrvatske. Postavila bih mrvicu provokativno pitanje: “ Od kada je u preambulu Ustava RH uvrštena postavka da se vlast u Hrvatskoj dijeli na zakonodavnu, izvršnu ,sudbenu i ovršnu?”, pita se ustrajna predsjednica udruge Blokirani.
Podsjeća zatim da je stanje s ovršnim predmetima doista kaotično.
”Dovoljno je pratiti sredstva javnog priopćavanja da bi se uvidjelo da broj nezakonitih ovrha raste. Ljudi se ne snalaze, sudovi se ne snalaze, jedini koji se snalaze su oni koji su te zakone pisali za sebe. Poštivanje svih građana, vjerovnika i dužnika, preduvjet je da se na dostojanstven i organiziran način realizira svrhovit život u Hrvatskoj za sve stanovnike –  jednako, uz posebnu važnost i smisao u zaštiti i promoviranju Ustavnog reda i pravednosti”, zaključuje Miriam Kervatin, predsjednica udruge Blokirani.

( izvor promise.hr / uredio anonymous )


3 komentara:

  1. znaš kaj je zanimljivije i mnogo skandaloznije?
    da vi, koji sebe nazivate nekakvim hakerima, ne možete pristupiti svojem HDD-u na vlastitom kompu, a kamoli na server Vlade RH..

    hoćete se dokazati?
    izbrišite Hanžekovića i svu ostalu bagru iz postojanja, kao da se nikada nisu ni rodili.
    tako će biti ilegalci u zemlji koju vode.. ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. J...mater i odvjetnicima i sudstvu i zakonu koji dozvoljava da se za istu stvar vodi ovršni postupak nebrojeno puta i samo se slažu sudski troškovi sramota

    OdgovoriIzbriši