UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

petak, 11. ožujka 2016.

U PROSJEKU SVAKI HRVAT BACI 90 KG HRANE: Ali i dalje donira više od supermarketa koji su oslobođeni poreza



Na smeću završava trećina svih hrane koja se proizvede. Svaki peti kruh, 40 posto svih salate i 20 posto mesa. To su, naravno, svjetski podaci. U Hrvatskoj postoje samo procjene prema kojima bacamo 400.000 tona hrane na godinu.

Koliki od toga čine supermarketi, ne žele reći. Donedavno im je bilo preskupo donirati hranu pred istek roka trajanja jer se to plaćao PDV pa su je uglavnom bacali. Pitanje je koliko je ukidanje PDV-a promijenilo situaciju, javlja RTL Direkt .
U najvećem trgovačkom lancu objašnjavaju: hrana pred istek roka trajanja ide na sniženje, a doniraju sve više.
"Mi smo povećali tri puta broj donacija u odnosu na prošlu godinu u istom vremenu zbog pojednostavnjenja tog pravilnika", ističe  Denis Validžić.

Zakon je ipak pokrenuo stvari

Da su se stvari pokrenule, potvrđuju u socijalnim samoposlugama. "Povećao se broj donacija i to se odnosi na hranu kojoj brzo ističe rok", rekla je  Tina Debeljak  iz socijalne samoposluge.
Od trgovačkih centara dobivaju tako sve više kruha, mliječnih proizvoda, mesa, robe koja je pred istekom roka trajanja. Podijeliti im nije problem apsolutno ništa što dobiju. No problem je u tome što su police nekad potpuno prazne.
I da - najveći donatori nisu bogati trgovački centri, nego obični građani.
"Dječja hrana, higijena, pelene, to su građani donirali. Četiri litre ulja, to je sve što imamo za ovaj tjedan. Ako uskoro ne dobijemo donaciju, idući tjedan u paketima ne možemo staviti ulje ", kaže Debeljak.

Planirajte, trošite, darujte

Nisu problem samo trgovački lanci. Bacanje hrane loša je navika u svakom kućanstvu.
Svaka osoba u Hrvatskoj baci u godinu dana 90 kilograma hrane. Zato umjesto da novce bacate u kontejner, možete racionalnije planirati ili salatu prije nego postane crna dati nekome koje je to potrebnije.
A potrebnijih ima mnogo - 20 posto ljudi je siromašno. Isto toliko se kruha baci u smeće.



( izvor net.hr / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar