UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

četvrtak, 17. ožujka 2016.

Što bi rekla Majka Božja? Robovsko izrabljivanje radnica u Međugorju



PREMA neslužbenim procjenama, Međugorje svake godine posjeti preko milijun turista, a ostvareni se četiri do pet milijuna noćenja. Usprkos milijunima koji se uprihoduju u Međugorju, tek rijetki ugostitelji i iznajmljivači smještaja prijavljuju svoje radnike te im plaćaju doprinose, piše bljesak.info.

Osim što velik broj radnika radi "na crno", dobar dio njih žali se i na radno vrijeme te uvjete rada.

"U Međugorje idem raditi već par godina. Kad počnem raditi u travnju, ja do kraja sezone, a to je otprilike do kraja listopada, od posla i umora ne znam gdje sam", kaže žena iz Čitluka, koja radi kao sobarica i radnica u kuhinji u Međugorju.

Radila je u nekoliko pansiona u Međugorju, a kaže kako su uvjeti rada gotovo svugdje isti.
"Ako vas prime kao sobaricu, to ne znači da ćete vi biti samo sobarica. Vi radite i u kuhinji na pripremi obroka, a između pripremanja obroka čistite sobe", ističe.
"Jednu sezonu sam radila od 5 ujutro do 23 sata, svaki dan. Smiluju vam se nekad pa vam dadnu dan slobodan, ali rijetko kad. Ruke su mi ‘otišle’ od silnih kiselina i sredstava za čišćenje", navodi 52-godišnja žena.
Napojnice idu gazdi

Ta radnica ističe kako njezina priča nije ništa različitija od priča ostalih ljudi koji rade u Međugorju. Dodaje kako ima iznajmljivača koji uzimaju žene samo kad im dođu "grupe".

"Grupa turista dođe na par dana, dok su oni tu vi čistite, kad nema grupe pošalju vas kući. To se većinom događa kad nema puno gostiju", kaže, dodajući da se nerijetko događa da gazde pokupe napojnice namijenjene sobaricama.

"Ako vam turist ostavi 10 eura napojnice, gazdarica će to pokupiti, jer što će nama tolika napojnica. Koliko ima turista i zarade, sigurno zarade milijun po sezoni, ali eto uzme i tih 10 eura. Malo joj uvijek bilo", dodaje sobarica.

Robovski uvjeti rada


Radnica kaže i kako plaće nisu male, ali kako je to premalo s obzirom na to da čovjek "lomi gotovo po cijeli dan".

"Neke sobarice rade po 5 KM po satu, što nije loše, jer imate puno radnih sati. No, većina žena radi mjesečno za 500 eura po 12-14 sati na dan ili po cijeli dan. To je mizerija", ističe, dodajući kako se radnice u suvenirnicama također žale na uvjete rada.

"Radili vi kao konobar, sobarica ili u suvenirnici u Međugorju svugdje vam je isto. Radite od zvijezde do zvijezde i brojite dane do plaće. Nadate se boljem poslu da više ne morate raditi kao robovi", zaključuje.


( izvor index.hr / uredio anonymous)

Nema komentara:

Objavi komentar