UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

subota, 12. ožujka 2016.

Šokantno priznanje urednika svjetski priznatog medicinskog časopisa




Dr. Horton otvoreno tvrdi da velike farmaceutske kompanije krivotvore ili manipuliraju testovima o zdravlju, sigurnosti i učincima raznih lijekova uzimajući premalene uzorke da bi rezultati bili statistički značajni ili unajmljujući laboratorija za ispitivanje ili znanstvenike koji imaju očite sukobe interesa poput nastojanja da zadovolje kompaniju s ciljem da dobiju stipendije za daljnja istraživanja. Barem pola tih testova je beskorisno, ako ne i gore od toga. Budući da lijek ovi imaju veliki učinak na zdravlje milijuna potrošača, manipulacije se mogu smatrati kaznenim djelom zanemarivanja i malverzacije.
Dr. Marcia Angell je liječnica i dugo je bila glavni urednik New England Medical Journala (nemju), koji se smatra još jednim od najsprestižnijih medicinskih časopisa na svijetu. Ona tvrdi: "Jednostavno se više ne može vjerovati mnogim objavljenim kliničkim istraživanjima ili osloniti se na prosudbe provjerenih liječnika ili autoritativnih medicinskih smjernica. Nije mi drago donijeti takav zaključak do kojeg sam došla polako i nerado tijekom svojih dvadeset godina na položaju urednika časopisa New England Journal of Medicine. "

Tekst: F. William Engdahl

Šokantno priznanje Urednici svjetski priznatog medicinskog časopisa, The Lancet , mediji glavne struje doslovce ignoriraju. Dr. Richard Horton , glavni urednik Lanceta, nedavno je objavio tekst u kojem tvrdi da je velika količina objavljenih istraživanja u najboljem slučaju nepouzdana, ako ne i lažna, točnije, može ih se smatrati prevarama.  
Horton je izjavio: "Puno znanstvene literature, možda polovica, vjerojatno nije istinito. Istraživanja imaju male uzorke, slabe učinke, pogrešne istraživačke analize i očite sukobe interesa, a to u kombinaciji s opsesivnom jurnjavom za trendovima od sumnjive važnosti dovodi do toga da je znanost (s) krenula prema tami. " 
Drugim riječima, Horton otvoreno tvrdi da velike farmaceutske kompanije krivotvore ili manipuliraju testovima o zdravlju, sigurnosti i učincima raznih lijekova uzimajući premalene uzorke da bi rezultati bili statistički značajni ili unajmljujući laboratorija za ispitivanje ili znanstvenike koji imaju očite sukobe interesa poput nastojanja da zadovolje kompaniju s ciljem dobiti stipendije za daljnja istraživanja. Barem pola tih testova je beskorisno, ako ne i gore od toga. Budući da lijekovi imaju veliki učinak na zdravlje milijuna potrošača, manipulacije se mogu smatrati kaznenim djelom zanemarivanja i malverzacije.
Istraživanja koja sponzorira industrija lijekova o kojima govori Horton temelj su za stvaranje komercijalnih lijekova ili cjepiva koja bi trebala pomoći ljudima, rabe se za uvježbavanje medicinskog osoblja i edukaciju studenata medicine i drugih.
Horton je napisao svoje šokantne komentare nakon što je prisustvovao simpoziju o reproduktibilnosti i pouzdanosti biomedicinskih istraživanja pri Welcome Trustu u Londonu. Spominje povjerljivost, to jest "Chatham House" pravila po kojima polaznici simpozija nisu smjeli nikoga imenovati. "Puno onog što je objavljeno je pogrešno. Nije mi dozvoljeno reći tko je to izjavio jer smo zamoljeni držati se tih pravila. Zamoljeni smo i da ne fotografiramo prikazane slajdove. " 

dr. Richard Horton


Drugi glasovi


Dr. Marcia Angell je liječnica i dugo je bila glavni urednik New England Medical Journala (nemju), koji se smatra još jednim od najsprestižnijih medicinskih časopisa na svijetu. Ona tvrdi: "Jednostavno se više ne može vjerovati mnogim objavljenim kliničkim istraživanjima ili osloniti se na prosudbe provjerenih liječnika ili autoritativnih medicinskih smjernica. Nije mi drago donijeti takav zaključak do kojeg sam došla polako i nerado tijekom svojih dvadeset godina na položaju urednika časopisa New England Journal of Medicine. "    
Harvey Marcovitch , koji je proučavao i pisao o korupciji u medicinskim ispitivanjima i objavljivanju u medicinskim časopisima, piše: "Puno je vjerojatnije da će se objaviti istraživanja koja daju pozitivan ishod ispitivanja lijeka ili sprave, negoli ona s" negativnim "rezultatom; dijelom se za to može kriviti urednike, ali jednako su krivi i komercijalni sponzori, čija metodološki dobro vođena istraživanja s nepovoljnim rezultatima vjerojatno neće ugledati svjetlo dana ... "
Na Skupini za istraživanje neuralne dinamike na Sveučilištu British Columbia, odjelu oftalmologije i vizualnih znanosti, dr. Lucija Tomljenović prikupila je dokumente koji pokazuju da su "proizvođači cjepiva, farmaceutske tvrtke, ali i medicinske vlasti znale za brojne opasnosti povezane s cjepivima, ali su odabrale prikriti ih od javnosti. To je znanstvena prijevara, a njihovo suučesništvo daje naslutiti da se s takvom praksom nastavlja do danas. ".   
Raširena korupcija medicinske industrije veliki je problem, možda i opasniji od prijetnje ratovima. Jesmo li zaista hipnotizirani i slijepo vjerujemo našim liječnicima samo zbog njihovih bijelih kuta pa mislimo da su nepogrešivi? Istovremeno, vjeruju li i oni tako slijepo medicinskim časopisima koji preporučuju nove čudesne lijekove ili cjepiva koja onda pohitaju davati bez razmatranja tih dubljih problema?
*  F. William Engdahl  je konzultant i predavač o strateškim rizicima, diplomirao je političke znanosti na Sveučilištu Princeton i autor vrlo prodavanih knjiga o nafti i geopolitici, piše ekskluzivno tekstove za online magazin "New Eastern Outlook".

1 komentar:

  1. Mnogi ovakvi slučajevi kreiraju našu svakodnevnicu ali smo ubijeni i ništa ama baš ništa ne činimo da bi to promijenili.

    OdgovoriIzbriši