UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

petak, 11. ožujka 2016.

RASKRINKAN SADRŽAJ TAJNOG UGOVORA Bivši ministar gospodarstva Vrdoljak Norvežanima dao monopol na Jadran i kopno od čak 25 godina!



Tadašnji ministar gospodarstva  Ivan Vrdoljak  23. srpnja 2013. godine potpisao je s Davidom Rowlands  iz norveške tvrtke Spectrum "ugovor o suradnji na prikupljanju novih seizmičkih podataka, obradi, interpretaciji te preradi i interpretaciji postojećih podataka i prodaji i marketingu za više klijenata"

Prema ugovoru Spectrum je trebao prikupiti nove seizmičke podatke u teritorijalnim i epikontinentalni vodama za potrebe istraživanja i eksploatacije ugljikovodika u Jadranu. Istog dana potpisan je aneks ugovora kojim se definira područje istraživanja te podjela dobiti.



Velika ušteda

Mjesec dana kasnije potpisan je i drugi aneks ugovora kojim je određeno da Spectrum pripremi postojeće podatke iz već postojećih istraživanja za kopneno područje. Spectrum je poslove dobio bez javnog natječaja, a Vlada je ugovor i anekse proglasila tajnima i odbijala ih objaviti, uz obrazloženje da je riječ o tajnim poslovnim podacima. Ministar Vrdoljak je tvrdio da je Spectrum izabran jer je, od brojnih pristiglih ponuda, imao najbolje reference. Uz to, prema njegovim riječima, brod za istraživanje im je bio u blizini pa je posao mogao brzo početi. Ugovor je bio tajan sve do nedavne odluke Visokog upravnog suda. Naime, na traženje potrtala H-Alter Visoki upravni sud je odlučio da nema razloga za tajnost te su ugovor i njegovi aneksi postali javni.
Sve poslove snimanja, obrade te poslove na postojećim podacima Spectrum je sam financirao, što je ministar Vrdoljak uvijek naglašavao kao veliku uštedu za državni proračun. No, iz ugovora je jasno da norveška tvrtka ništa nije radila besplatno. Naime, Spectrumu je omogućeno da punih 25 godina prodaje podatke do kojih je došao i koji su mu ustupljeni. S time da zarada od prodaje prvih pet licenci koncesionarima ide Spectrumu, a nakon toga zaradu dijeli po pola s Ministarstvom gospodarstva. Nadalje, ugovorom je država ustupila svih seizmičke podatke do kojih je tijekom posljednjih 30 godina na moru i kopnu došla Ina i jedino Spectrum ima na njih pravo sljedećih 25 godina i jedino ih on može prodavati. Kako je riječ o podacima od nacionalnog interesa, proteklih se godina tvrdilo da je time došlo do izdaje nacionalnih interesa.  

Prijetili tužbom

S druge strane, Ministarstvo gospodarstva, odnosno država nema pravo raspolaganja tim podacima, pa čak niti ih kopirati.
Činjenicu da nije bilo javnog natječaja za odabir tvrtke direktor Spectruma Rune Eng je objasnio: - Tako je u EU, Norveškoj, Danskoj, Britaniji. Mi nađemo projekt i kasnije ga prodamo naftnim kompanijama. Mislim da je ovdje važno naglasiti da mi preuzimamo sav trošak snimanja, dok su svi seizmički podaci, naravno, vlasništvo Vlade.  
No, iz teksta tako ne proizlazi.
Davanje ovog posla bez natječaja prije dvije i pol godine razbjesnilo je vodstvo američke tvrtke ION koja je također željela taj posao. Javno su tada prijetili tužbom Europskoj komisiji: - Poduzet ćemo sve potrebne korake kako bismo pred Europskom komisijom zaštitili svoje interese. Hrvatskoj smo strani prezentirali svoju opsežnu ponudu bez uspjeha , iščekujući formalni javni natječaj. Ova procedura je protivna zakonima EU i načelima slobode tržišnog natjecanja.

( izvor jutarnji.hr / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar