UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

subota, 12. ožujka 2016.

Marijan Hanžeković - odvjetnik, mason, kriminalac koji se bogati na grbači hrvatskog naroda




Ni bog ni vrag ne znaju dokle će sezati HMB (Hanžeković, Mamić, Bandić) ekspanzija, s obzirom da su upravo njih trojica preuzeli jedan od najmoćnijih alata za stjecanje dodatne moći i utjecaja - izdanja Pavićeva EPH-a, a ponajprije Jutarnjeg lista, pomoću kojeg se Ninoslav Pavić održavao godinama u najvišim sferama hrvatskoga društva

Marijan Hanžeković živio je godinama u debeloj medijskoj sjeni, masonski tajnovito, kako i priliči velikom meštru, tek bi s vremena na vrijeme izdanja Ninoslava Pavića, Jutarnji list i Gloria, slikom i riječju ispričali površnu priču o jednom od najbogatijih hrvatskih odvjetnika, ljubitelju umjetnina i lijepih žena, mora i jedrenja, delicija svih vrsta, moćnom prijatelju moćnih i utjecajnih, filantropu koji podupire mlade znanstvenike i stručnjake, ovovjekom ilustrišimušu talentiranih umjetničkih duša. Baš kao što je u svoje vrijeme mecena umjetnika bio i njegov djed, također Marijan, također mason, zbog čega je u vrijeme Drugog svjetskog rata uhićen i odveden u Staru Gradišku, ali je nakon intervencija pušten.
Otac danas najpoznatijeg hrvatskog ovrhovoditelja, također Marijan, također mason, odveden ja kao tajnik Vladka Mačeka u Jasenovac, pa u Lepoglavu, gdje je dobio pjegavi tifus nakon čega je pušten, te je sa suprugom Nadom pobjegao u partizane. Iako kasnije ni majka mu ni otac nisu željeli ući u komunističku partiju, kod Tita su dobro kotirali - otac mu je, pravnik, germanist, ekonomist i financijski stručnjak bio na vodećim položajima u Ministarstvu financija Hrvatske (1947.-49). I Narodnoj banci (1950. -1956.), kasnije je bio profesor na ekonomskim fakultetima i institutima diljem Jugoslavije i Europe, a bio je i prvi Tuđmanov ministar financija u neovisnoj Hrvatskoj, izgrađujući njezine monetarne i financijske temelje.

Odvjetnik s libidom playboya


Uz svestranog i učenog oca i Marijan III. Hanžeković izrastao je u svestrana čovjeka, širokih interesa i mnoštva afiniteta, živio je i radno i ugodno i raskošno i avanturistički i bonvivanski, nepogrešivog poslovnoga instinkta i playboyevskoga libida, kao treći dinast, tj. glavar iz ugledne aristokratske obitelji. Živio je relativno mirno, bez velike pompe i osobitog interesa javnosti, čime se to sve zapravo bavio i bavi najbogatiji hrvatski odvjetnik.  Sve dok nije sklopio đavolji posao s državom koja mu je doslovce dala carte blanche, dakle neograničenu punomoć da bez pardona u ime Hrvatske radio televizije i Hrvatskoga telekoma, isisava novac s računa građana. Tako je, ovršujući hrvatsku sirotinju za deseterostruko veće iznose od dugovanja zbog neplaćenog računa za tv pristojbu ili telefon, Hanžekovićev odvjetnički ured u 2013. godini uprihodovala 46,7 milijuna kuna, od čega 6,5 milijuna kuna otpada na neto dobit. Godinu ranije, 2012., kad su ovrhe uzele maha, Hanžekovićev ured uprihodovala je 57 milijuna kuna .

Hanžekovićeva ured djeluje u društvu čak osam partnera, a većinski je Marijan Hanžeković koji u svojim uredima zapošljava više od stotinu pravnika. Iako pruža niz pravnih usluga, polovicu prihoda ostvaruje na ovrhama koje radi za velike korisnike HRT i HT.

"Za HRT radim taj posao od 2006., tada sam predložio suradnju vidjevši koliko novca gube. Dok je HRT ranije sam prikupljao 600.000 kuna godišnje, sada samo moj ured prikupiti 30 do 40 milijuna kuna! ", rekao je lani Hanžeković, koji je već napravio svoj" posao života "kad je svoj ​​udio u hrvatskoj podfranšizi Dinersa, prodao Erste banci za 40 milijuna eura! Dobiveni je novac uložio u kupnju zagrebačke Genere, vodećeg proizvođača veterinarsko-medicinskih proizvoda za zaštitu zdravlja životinja, a investirao je iu Optima telekom i Quaestus fond Borislava Škegre, bivšeg Tuđmanovog ministra financija.

Financijsko islijeđivanje građana, deranje do gole kože zbog stotinu ili nekoliko stotina kuna duga, ovrhe i blokade računa , priskrbile su Hanžeković karikaturalni nadimak Superhika, antijunaka popularnog stripa Alan Ford, koji je otimao siromašnima da bi dao bogatima.

Neviđena ekspanzija poslova i utjecaja


"Svinjarija, za dug od 90 kuna Hanžekovićev mi je ured naplatio 900 kuna troškova! Zar je to normalno? Ok, imaš duga 100 kn, naplati mi ovrhu i troškove od 50 kn, ali ovo je čista pohlepa pod pokroviteljstvom države. Ispravan naziv za ovakvo utjerivanje dugova je državno sponzorirani kriminal. Ovakava 'nacionalizacija' keša u džepove podobnih individua ne bi se mogla dogoditi ni u jednoj kapitalističkoj državi gdje je privatno vlasništvo svetinja. To je moguće jedino u ovakvim kripto-komunističkim prdekanu poput naše zemlje i zato nitko normalan ne želi uložiti jedan euro ili dolar ovdje. Zamisli da dođeš ovdje otvorit tvornicu i onda jedno jutro skužiš da su ti računi blokirani i da ti je netko jednostavno skinuo novac iz banke ... Pa se možeš žaliti! Aha! A kome? Onome istome koji te pokrao. Presuludo ", ogorčeno mi priča jedan od tisuće ovršenika na Hanžekovićev nišanu.
A koliki je raspon i opseg poslova i interesa Marijana Hanžekovića najbolje svjedoči opus njegova četiri dana u mjesecu studenome: 19. studenoga podigao je kredit i položio jamčevinu od 15 milijuna kuna da izvadi iz pritvora svoga klijenta, ZG-gradonačelnika Milana Bandića ; 21. studenoga postao je 90-postotni vlasnik dotad Pavićevog Europapress holdinga, tako što je njegova Tvrta Euro poticaji otkupila 140 milijuna kuna potraživanja Hypo banke; 22. studenoga izgubio je izbore za predsjednika Hrvatskoga Atletskoga saveza, do nogu ga je potukao (glasovanjem 92-44) splitski sportski djelatnik Ivan vesticu, premda je moćni odvjetnik jamčio da će marketingu Hrvatskog atletskog saveza godišnje osiguravati milijun kuna, te mu ojačati poziciju u Hrvatskoj i svijetu.

Marijan Hanžeković upravo je usred neviđene ekspanzije svojih poslova i svoga utjecaja. Nacional, ali i drugi mediji pisali su posljednjih dana da upravo kreira pravne okvire skore privatizacije od Mamićeve familije već otuđenog i uzurpiranog Dinama. U budućem privatnom Dinamu, veliki, zapravo većinski dioničari bili bi udruženi Marijan Hanžeković i Zdravko Mamić. A njihovo partnerstvo, hvala na pitanju, ne traje ni od jučer, ni od prekjučer. S iskustvom čovjeka koji je pravna odradio neke od najvećih pretvorbi u vrijeme Domovinskoga rata, kako nam je svojedobno pričao Miroslav Lilić, Hanžeković je bio 'autor' glasovitog stečaja Dinama š.dd iz 2003. u kojem je nestalo gotovo 300 milijuna kuna klupskog dugovanja državi , a Udruga građana Dinamo, iako nije proglašena pravnim slijednik, uzela si je sve od ugašenog Dinama - i trofeje i povijest i igrače i isti, najviši rang natjecanja, sve osim, jasno, dugova. Bio je to samo još jedan Hanžekovićev "posao stoljeća", a za vječno mjesto u Dinamovim upravljačkim strukturama. Ubrzo potom je kao član Odbora za zakonodavstvo hrvatskoga Sabora progurao u proceduru, bez pravog uvida sportske javnosti, Zakon o sportu u kojem je poput ličkoga medvjeda zaštitio pravnim finesama neprofitne udruge građana, poput Mamićeva Dinama. On je tu da pazi na svaki zarez! Tako je na Skupštini Dinama prije dvije godine javno ispravio Zdravka Mamića koji se pohvalio da je klub "uprihodovala 232 milijuna kuna, a potrošio 203 milijuna. Što znači da smo ostvarili dobit od 29 milijuna kuna", kazao je nesmotreno Mamić. Odmah je skočio Hanžeković: "Prije bih rekao da smo ostvarili pozitivno poslovanje, a ne dobit."

U Dinamu pazi na svaki zarez


Naravno, udruge građana ne mogu ostvarivati ​​dobit, ali mogu pozitivno poslovati. Mamiću se omaklo, pa se zahvalio Hanžeković što brine o ispravnoj terminologiji.
"Hanžeković je nevjerojatno svestran i vitalan za svoje 62 godine, a naprijed ga tjera libido veći od Himalaja. Izrastao je u pravu barakudu hrvatske poslovne, društvene i političke scene. Hoda s bezobrazno mladim curama. Priča se da je osvojio kćer jednog od svojih najboljih prijatelja. On sam, pak, govori, da je dovoljno posjesti ih u avionsku biznis klasu, šarmirati zgodnim darovima i odvesti negdje na toplo more i eto ljubavi do neba. Evo sam ga prije godinu dana vidio u jednom popularnom zagrebačkom restoranu u društvu Zlatka Mateše i dvije baš bezobrazno mlade djevojke. Ne znaš jesu li ružniji ili bogatiji ", govori mi kolega koji već više od 25 godina prati svekoliku javnu scenu.
Svašta je Hanžeković već bio i svašta bi još htio biti. Evo, primjerice, samo u sportu, bio je predsjednik Hrvatskog i Zagrebačkog Košarkaškog saveza, bio je predsjednik Košarkaškog kluba Zagreb u vrijeme njegove najveće novčane i sportske ekspanzije s upravom koju su činili Tomislav Karamarko, Pavao Zubak, Ninoslav Pavić, Davor Jelavić, Željko Čović , Branko Vojnović ..., a obilno su ih financirali Grad Zagreb i javna poduzeća. Baš je u to vrijeme, Tomislav Karamarko prenio, budući da je postao ministar unutarnjih poslova, na Hanžekovićev odvjetnički ured upravljačka prava u svojoj tvrtki Soboli. Prema tvrdnjama Munira Podumljaka, predsjednika Udruge Partnerstvo za društveni razvoj koja se već čitavo desetljeće bori protiv korupcije, ta se Karamarkova tvrtka enormno obogatila na poslovanju s državom, tj. s tvrtkama u državnom vlasništvu i to baš onima koje su u mnogim slučajevima pod istragom. Primjerice, s Podravkom je Karamarkova tvrtka Soboli sklopila posao težak 3,5 milijuna kuna, as Hrvatskim autocestama posao vrijedan više od 18 milijuna kuna.

No, vratimo se Hanžeković ... Bio je on i predsjednik Hrvatskog jedriličarskog saveza, predsjednik je Zagrebačkog zrakoplovnog saveza , do prije neki dan bio je, punih deset godina, član Izvršnog odbora Hrvatskog atletskog saveza, više od deset je godina formalni i (li) neformalni član najužeg Dinamovog vodstva. Ne jednom se kroz medije provuklo da ne bi imao ništa protiv da postane i predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora umjesto Zlatka Mateše s kojim se, barem kad je HOO u pitanju, razišao i ne dolazi mu više ni na sjednice Vijeća, iako je član. Dvojica dugogodišnjih prijatelja i saveznika razišli su se početkom 2013. godine na pitanju propale Sportske televizije HOO-a, kad je Hanžeković na Vijeću HOO-a srušio mogućnost suradnje s Styrije jer je, kazao je, takva suradnja protuzakonita (novine ne mogu ući u vlasništvo televizije). Kod Mateše je taj Hanžekovićev istup izazvao ispad bijesa i otada ne sjede više za istim stolom.

Je li Milan vratio 15 milijuna kuna?


U Hrvatskoj odvjetničkoj komori obavljao je mnoge dužnosti, a od 1994. do 2000. bio joj je na čelu i tada je napravio još jedan "posao stoljeća". izlobirao je da odvjetnička komora, kao interesna skupina, određuje visinu odvjetničkih tarifa umjesto države, pa za svaku radnju, tužbu, odgovor na tužbu, izlazak na sud, pa čak i kad je ročište odgođeno - pljus po džepu. "Najjači su u sporovima vrijednosti iznad milijun kuna, za svaku takvu radnju, pa makar bila i dva rijetka odgovora na žalbu - pljus po 90 tisuća kuna, da dobro ste pročitali, 90 tisuća kuna. Desetak, petnaest takvih radnji i evo milijunćekom ", govori nam čovjek koji se prirodom posla u ovoj nesretnoj zemlji često morao obraćati sudovima. "Pa je onda lobirao da se unesu odredbe u zakon po kojem nitko izvan Odvjetničke komore ne smije dati čak niti pravni savjet, apsolutno ništa, jer te inače kazneno gone za nadriodvjetništvo, pa niti udruge koje normalno u svijetu daju savjete kod nas to ne smiju ako nemaju pravnika. Zato nitko od investitora niti neće doći u Hrvatsku, jer prvo traže pravnu sigurnost koje nema, jer svaki tjedan mijenjaju zakone, ali i zbog odvjetničkih derikoža koji rade udruženi i svaku tvrtku deru tarifama, produžujući suđenja do besvijesti ", govori razočarani i višestruko opelješeni poduzetnik.



Najveću kontroverzu Marijan Hanžeković izazvao je nedavno, uplaćivanjem 15 milijuna kuna za Bandićevu jamčevinu. Moćni je odvjetnik objasnio da je podigao kredit, sasvim sigurno jest, no odavno je već javna tajna da je zagrebački gradonačelnik težak nekoliko desetaka, pa i stotina milijuna eura, te da će on vrlo brzo, ako već nije, pronaći način vratiti novac Hanžeković.

"Čisto pranje love. Nemojte biti naivni. Možeš misliti kako bi, da Milan Bandić nema tu lovu, Hanžeković za njega dao dva milijuna eura !? Aha! Miki će mu gurnuti lovu ispod stola, Hanžeković je dignuo kratkoročni kredit jer ima neusporedivo bolju kreditnu sposobnost i da bude manje sumnjivo, te je platio jamčevinu, a uskoro će prijevremeno otplatiti kredit s Mikijevom lovom i super. Na kraju će se taj novac vratiti Hanžeković, koji će ga pak vratiti Bandiću. i super, lova oprana, Miki vani i ovce na broju. Hrvatska - zemlja čudesa ", bio je jedan zanimljiv anonimni, ali nimalo dubiozni kometar na internetskim forumima kad je Hanžeković s 15 milijuna kuna izvadio Bandića iz Remetinca.

Hanžeković, Mamić i Bandić kupili EPH za sebe?


Nije trebalo dugo čekati, tek do drugoga jutra da mediji poprsje "ruka ruku mije" priču o tome kako je Hanžekovićev ured proljetos sklopio "posao stoljeća", preuzevši na sebe ovršne postupke putem kojih se naplaćuju dugovanja građanima prema zagrebačkoj Čistoći i Gradskom stambeno-komunalnom gospodarstvu (GSKG). Hanžekovićev ured za Čistoću trenutno vodi oko 17 tisuća predmeta, a za GSKG oko 15 tisuća predmeta, te se procjenjuje da će u 2014. godini za ovršne postupke, zahvaljujući Zagrebačkom holdingu, uprihodovati najmanje 16,8 milijuna kuna. Treba li reći da su unosan posao s Holdingom Hanžeković omogućila dvojica donedavnih pritvorenika - zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i šef uprave Holdinga u ostavci Slobodan Ljubičić. I ne radi se o jednokratnom angažmanu. Hanžekovićev ured trebao bi nastaviti provoditi ovrhe za potrebe GSKG-a i Čistoće i idućih godina. Objavljeno je da Čistoća svake godine generira oko 20 tisuća ovršnih postupaka, a GSKG tek nekoliko tisuća manje, pa bi to značilo da Hanžekovićev ured svake godine, samo od poslovanja s Holdingovim podružnicama, može uprihodovati dvadesetak milijuna kuna.
Ni bog ni vrag ne znaju dokle će sezati HMB (Hanžeković, Mamić, Bandić) ekspanzija, s obzirom da su upravo njih trojica preuzeli jedan od najmoćnijih alata za stjecanje dodatne moći i utjecaja - izdanja Pavićeva EPH-a, a ponajprije Jutarnjeg lista, pomoću kojeg se Ninoslav Pavić održavao godinama u najvišim sferama hrvatskoga društva.


quote:
OVRHA Hanžeković iskamatario sirotog Pavića !?
Da Marijan Hanžeković ne stoji sa svojim kapitalom iza preuzimanja Pavićevog medijskog imperija, ne jednom se svojim kokainskim zabavama pohvalio Zdravko Mamić ekstatički poručujući društvu: "Ja sam sad vlasnik EPH". Gazda Dinama i inače je poznat kao nediskretan čovjek, pa su tako u jednom trenu, kad je svoje oduševljenje matiranjem Ninoslava Pavića podijelio sa svojim suradnicima u Dinamu, Zagreb preplavile SMS poruke identičnog sadržaja: "Mamić je gazda EPH." Da je njegov utjecaj velik, ako ne i najveći, potvrđeno je i kad je prije tri mjeseca poželio da s njime veliki intervju za Nedjeljni Jutarnji napravi Tomislav}} Žak. Legendarni novinar, koji je medijski stvorio Mamića is njime i prijateljevao i ratovao, morao je prionuti zadatku, ali intervju nije bio židakovski, već pravo "hodanje po jajima", bez ijednog ključnog, suštinskog i provokativnog pitanja. Nekoliko tjedana kasnije, Mamićev je osobni novinar Davorin Olivari intervjuirao Mamića za već njegove Sportske novosti. Razgovarali su neposredno po uhićenju Milana Bandića, Dinamova izdašnog sponzora i počasnoga predsjednika, ali Mamić je zabranio Olivari pitanja o Bandiću i njegovom uzničkom statusu. Koliko je Mamićevog novca ubrizgano u Hanžekovićev torbu, a koliko Grada Zagreba (jer Mamićev novac je i Bandićev novac, pardon novac građana Zagreba), a koliko je Hanžeković tu posrednik kada se zna da mu je Pavić skupio i vraćao "posuđeno", a Hanžeković kod primopredaje kao i kod kamatara slučajno nema telefon kod sebe dok nije protekao rok za povrat novca.






3 komentara:

  1. bolje je da takve i ne spominjete ovdje nisu vrjedni komentara, od kompletnih struktura vlasti države pa do takvih sotonista sve je korumpirano, jad i tuga ,teško se narodu dok takvi haraju,i kroje zakone.

    OdgovoriIzbriši
  2. po ovom pisanju,onaj tko ga rokne bio bi narodni heroj,opjevan u povijesti,ali svi moji jadni branitelji radije dignu ruke na sebe,nego na ovakve i njemu slične..

    OdgovoriIzbriši