UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

četvrtak, 24. ožujka 2016.

Kurdi u Shadadu zarobili svjedoka i pronašli dokumente o suradnji Turske i ISIL-a (FOTO-VIDEO)



Ruska televizija RT je objavila dokumente terorističke skupine ISIL koji su pronađeni u kod zarobljenih militanata, a dokaz su o vrlo unosnom ilegalnom poslu trgovanja naftom sa susjednom Turskom i ulozi Ankare u tranzitu islamista do ratišta u Siriju.
Ništa od navedenog nije nepoznato, ali su materijalni dokazi ipak nešto drugo.
Avantura od Turske do Sirije
Kada je reporter televizije RT došao u Siriju, dokumenti su već bili u posjedu kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) u nedavno oslobođenom gradu Al-Shaddad u sjevernoj Siriji, južno od Hasake: Pokazani su novinaru, koji je zatim odveden do mjesta gdje su pronađeni.
U rukama kurdskih boraca su i zarobljeni militanata iz Turske, Saudijske Arabije i drugih zemalja za koje se govori da imaju veze i s "lslamskom državom" i Turskom.
Grad Al-Shaddad je jedan od najvećih centara za proizvodnju nafte u sjeveroistočnoj Siriji. Reporter televizije RT je tamo stigao samo deset dana nakon što su kurdske Jedinice narodne zaštite iz njega protjerale militante ISIL-a.
"Većina snimanja je obavljena u Shaddadu, gdje živi oko 10 tisuća ljudi. Islamisti su borci su pobjegli, ostavljajući sve stvari, uključujući i važne dokumente koji smo našli", novinaru je rekao zarobljenik koji je bio umješan u trgovinu naftom, a čije se ime ne navodi iz sigurnosnih razloga.
Kad su kurdske Jedinice narodne zaštite krenule u napad, teroristi su napustili Al-Shaddad, ostavljajući ne samo dokumente, nego i osobne stvari.
"U nekim od stanova smo našli kako su obrijali brade, jer su htjeli pobjeći prerušeni kao civili", skriven pred kamerama je rekao bivši pripadnik ISIL-a.
Ipak, neki su militanti bili zarobljeni od strane Kurda i sada su važni svjedoci o stvaranju i upravljanju takozvanom kako "lslamskom državom".
Pronađeni su dokazi da većina militanata u Siriju dolazi iz Turske ili preko teritorija ove zemlje. Ni turske vlasti ni graničari ih u tome ne ometaju.
"Kada sam prešao granicu bilo je oko 10 sati ujutro. Ne, nisu nas zaustavili. Prešli smo granicu slobodno", rekao je zarobljeni pripadnik ISIL-a
Prema njegovom iskazu, na granici je veliki broj turskih vojnika, ali oni ne ometaju protok onih koji se žele pridružiti teroristima.
Prema militantu, to je zato što Turska koristi ISIL za svoje ciljeve.
"Turska i ISIL imaju zajedničkog neprijatelja – kurdske snage YPG. Sama Turska se ne želi boriti protiv njih, ali da ih se oslobodi, koristi se ISIL-om", kaže islamistički zatvorenik.
Kao dokaz da militanti slobodno dolaze preko teritorija Turske kurdski borci su novinarima pokazali putovnice  islamista iz različitih zemalja - Libije, Tunisa, Bahreina, Kazahstana, pa čak i Rusije. Novinar RT-a je snimio putovnice osoba iz Saratova i regije Volgograd, te iz Dagestana, a ima i muškaraca i žena. U svim putovnicama je žig granične službe prilikom ulaska u Tursku (FOTO).
Ti dokumenti, uključujući i ruske unutarnje i vanjske putne isprave, pali su u ruke milicija YPG nakon uzimanja Shaddada. Vlasnici tih dokumenata su vjerojatno već mrtvi.
U "uredu" ISIL-a u Shadadu je pronađena i islamistička "literatura", poput knjige "Kako usavršiti borbu protiv zločinačkog režima Assada". Zanimljivo je da je knjiga objavljena u Turskoj, u Istanbulu, a čak ima svoju stranicu na Facebooku.
Nafta iz Sirije u Tursku
Zarobljeni islamist, inače turski državljanin, potvrdio je da se proizvedena nafta u Shadadu prodavala u Turskoj i u takvim količinama da to nisu mogle ne znati turske vlasti.
"Za trgovinu naftom su znali sigurno.
Također, Turci su ISIL-u slali pomoć u hranu i drugoj robi. ISIL je pod embargom i nije lako dobiti hranu. Zatim su nas pomagali novcem, oružjem i streljivom. Ova vrsta pomoći je uvijek tekla otvoreno", kaže turski militant.
Prema snimljenim dokumentima, proizvodnja nafte na području takozvane "Islamske države" je tekla na industrijskoj razini i profesionalno. 
Među dokumentima su i naftni obrasci "Odjela za naftu i plin Ministarstva prirodnih resursa ISIL-a", a riječ je o isporukama iz siječnja 2016.
Ako je točno kako piše i što potvrđuje zarobljeni islamist, vozači naftnih cisterni su kupovali naftu ISIL-a za 12 do 26 dolara po barelu. Pošiljke su bile s više okolnih polja, a samo 23 siječnja je  s jednog naftnog polja prodano 383 barela po cijeni od 13 dolara po barelu - ukupno 4 979 dolara.
Drugi dokument je potvrda o prijemu na rad u odjelu "Odjela za naftu i plin Islamske države", koji potvrđuje primanje dva nova inženjera u četvrti Al-Baraka.
Dokumenti detaljno i precizno opisuju dužnosti početnika, opremu za popravak, uključujući i štetu od bombardiranja i iznos potreban za polaganje novih plinovoda. Ukupno, ured ministarstva u tom području je brojao 17 zaposlenika, uključujući pet tajnika i nekoliko radnika.
Kanal RT je izvijestio da će svi rezultati istrage novinara biti prikazani u dokumentarnom filmu, koji će biti objavljen za mjesec dana.
Iako nije nikakva tajna, pronađeni dokumenti  "Islamske države" mogu biti dodatni dokazi koji otkrivaju prljavu igru turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Siriji.
Dio snimljenog materijala i izjave turskog militanta zarobljenog u Siriji : You Tube
FOTO - Dokumenti o prodaji nafte i (dolje) knjiga "Kako se boriti protiv Assadovog režima" izdana u Istanbulu:

Nema komentara:

Objavi komentar