UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

petak, 11. ožujka 2016.

Koncept 'Veliki Izrael': Stoje li Cionisti iza imigrantskog vala i kaosa na Bliskom istoku? (VIDEO)

veliki Izrael
Ovotjedni blog posvećen je emisiji 'Klopka' - u kojoj inače sudjelujem kao urednik i voditelj - i temi od utorka, blisko vezanoj uz društveni inženjering. Riječ je o geopolitici, a tom prilikom u goste sam pozvao autora i publicista Marka Franciškovića, novinara vanjske politike Večernjeg lista Hassana Diaba, prof. dr. sc. povijesti Josipa Jurčevića i vojnog analitičara Damira Principa.
Nakon prilično uspješnih emisija o bankama i alternativnoj ekonomiji, geopolitička analiza i pozicioniranje Hrvatske predstavljali su logičan nastavak. Odmah u početku načeta je aktualna tema - odustajanje od koncepta 'regiji' i približavanje Višegradskoj skupini (V4 - udruga četiriju srednjoeuropskih suverenih država: Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske). Takve grupacije počele su jačati postupnim slabljenjem same EU. Profesor Jurčević smatra kako je britanski referendum oko izlaska zapravo samo taktičko ojačavanje engleske pozicije u samoj uniji. Gosti su prokomentirali i jačanje separatizma, te uspon nacionalizma što potvrđuje volju naroda i distanciranje od samog projekta EU koja teži stvaranju jedne velike države.
Velike polemike nastale su oko dijagnosticiranja krivaca za ratove na Bliskom istoku i Libiji. Marko Francišković ustvrdio je da je i imigrantski val pomno osmišljen plan jer bi inače tzv. 'Balkanska ruta' bila riješena avionskim transportom imigranata izravno na konačna odredišta. Po njemu je riječ o namjernoj destabilizaciji čiji je konačni cilj stvaranje države 'Veliki Izrael'. Iako su se gosti usprotivili takvoj ideji, zaključak je ipak bio odmjeren - izraelska ultradesničarska politika poput one u Mađarskoj ili Poljskoj ipak ima i osvajačku premisu što se dokazalo u slučajevima Palestine i sirijske Golanske visoravni, te pomoći ISIL-ovim ranjenicima. Hassan Diab potvrdio je da EU nije dobro reagirala na izbjeglički val, te je izostanak legitimacije i kontrole krivac za kasnije nemile događaje.
Koncept 'Veliki Izrael' ipak nije nepoznat - kroz povijest nosio je više različitih značenja. Tzv. 'Obećana Zemlja' iz Knjige Postanka 15: 18-21 donosi navedene granice: 'Toga je dana Jahve sklopio savez s Abrahamom rekavši: Potomstvu tvojemu dajem zemlju ovu - od Rijeke u Egiptu do Velike rijeke, rijeke Eufrata: Kenijce, Kenižane, Kadmonce, Hetite, Perižane, Refaimce, Amorejce, Kanaance, Girgašane, Jebusejce ... ', a slične konotacije citiraju se iz nekih drugih dijelova Biblije. Slične aspiracije ( 'Veliki Irak' itd.) Imali su i drugi narodi u okruženju, te su zbog istih napadnuti od strane SAD-a i NATO snaga. Jedan od osnovnih ciljeva zloglasne Al Qaede bio je upravo suprotstavljanje izraelskoj supremaciji na Arapskom poluotoku. Stranka Likud čak niti javno ne skriva ovakve ideje, te im 'Veliki Izrael' služi kao politička platforma, poput Šešeljeve 'Velike Srbije' - polemike u Knessetu su često bile i vrlo glasne, pa je bivši premijer Olmert odbijao takve planove dok mu je kontrirao ultradesničar Meir Kahane. Svojedobno je prosvjede izazvao novčić od 10 agorota na kojemu je bio iscrtan upravo Izrael od Nila do Eufrata, a izlika je bila kako je riječ o 'povijesnom novčiću'.
Vojni analitičar Damir Princip se složio s time da politika 'iza zatvorenih vrata' služi kao etiketa za političke analitičare koji sve češće bivaju prozvani 'teoretičarima zavjere' ili 'antisemitima', unatoč tomu što glavne spone Cionističkog pokreta uopće i nisu semiti, a taj pokret niti nema poveznice s građanima Izraela. S druge strane, svijet se polarizirao na fanove američke supremacije i Putinove oporbe, a Hrvatska se u tim konstelacijama jasno opredijelila za podanički odnos prema SAD-u i EU. U prilog tomu ide i TTIP kojeg hrvatski političari konsenzusno prihvaćaju unatoč tomu što je čak 97% svih recenzija na isti negativno.
Emisiju inače možete pratiti putem  Facebook stranice  ili utorkom od 20:35 na SBTV-u.





(izvor blog.vecernji.hr / piše Ratko Martinović / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar