UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

subota, 12. ožujka 2016.

Apel trgovcima: Ne prodajite meso u kojem ima antibiotika

Do sada je akcija rezultirala dogovorom da McDonald 'u SAD-u do iduće, au Kanadi do 2018. godine prekine opskrbu piletinom s farmi gdje se antibiotici koriste rutinski





S nacionalnog skupa u povodu Svjetksog dana zaštite potrošača, održanog u subotu u Karlovcu, potrošačke su udruge pozvale trgovačke lance u Hrvatskoj da naprave akcijski plan ukidanja prodaje mesa iz uzgoja uz rutinsku uporabu antibiotika, a Vladi su poručili da očekuju zaštitu prava potrošača kroz pravosudni resor .

Potrošačke udruge iz Varaždina, Kutine, Duge Rese i Karlovca, koje djeluju pod krovnom organizacijom Regionalna organizacija za zaštitu potrošača ROZP, na skupu su se usuglasile o uključivanju u globalnu akciju "Izbacimo antibiotike iz jelovnika". Sastavlile su pismo kojim od trgovačkih lanaca Konzuma, plodina, KFC-a i NTL-a traže da izrade točno definiran akcijski plan za postupno ukidanje prodaje mesa koje se u uzgoju rutinski tretira antibioticima. Njihov odgovor o tim planovima traže do 29. travnja, rekla je Kata Bišćan  iz dugoreške udruge.
Zlatko Bosak  , predsjednik Udruge za zaštitu potrošača iz Kutine, predstavio je glavne odrednice Svjetskog akcijskog plana za atimikrobnu rezistentnost Svjetske zdravstvene organiozaciji (WHO).
- I mi smo preko našeg Saveza 'Potrošač' članica Consumer Internationala i dajemo doprinos da se odrede rokovi do kada će se prestati u distributrivnim lancima koristiti meso pri čijem uzgoju se antibiotici koriste rutinski, a riječ je o istim antibioticima koji se koriste u liječenju ljudi , što rezultira antimikrobnom rezistencijom - rekao je Bosak.
Do sada je akcija rezultirala dogovorom da McDonald 'u SAD-u do iduće, au Kanadi do 2018. godine prekine opskrbu piletinom s farmi gdje se antibiotici koriste rutinski, lanac Subway se obvezao da će već ove godine piletina biti bez antibiotika, puretina do 2019. , a govedina i svinjetina do 2025. godine, ali ta se obveza odnosi na samo neke zemlje, odnosno na manje od jednog postotka prodavaonica i restorana.
Predsjednik ROZP-a Željko Tomašić govorio je na skupu o poteškoćama u funkcioniranju udruga. Naglasio je da od Vlade RH očekuje da zaštitu prava potrošača iz resora gospodarstva prebaci u pravosudni resor jer se kroz suradnju civilnog sektora s Ministarstvom gospodarstva pokazalo da je ono u sukobu interesa zbog protežiranja prava poduzetništva na štetu potrošača. Potrošač u Hrvatskoj mora postati ključni i gospodarski odgovoran čimbenik i regulator nacionalnog i EU tržišta roba i usluga, istaknuo je.  
- Glas potrošača se mora čuti tijekom reguliranja tržišta, jer je to osnova pravednog društva poštuje stečevine razvijenih demokracija - rekao je Tomašić.


( izvor 24sata.hr / uredio anonymous ) 

2 komentara:

  1. Zašto porezni obveznici izdvajaju ogromna sredstva i plaćaju institucije. Sve bi trebalo da se kontroliše po automatizmu. No nije tako treba "instalirati komisije za komisije". I tako u nedogled.Bože pomozi nam jer smo mi nemoćni.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pozdrav prijatelji, ja sam Maria Guadalupe, tu sam da pomognem svima informirati o svemu što sam doživio na mreži kada sam tražio zajam. Izgubio sam puno novca tražeci kredit dok nisam upoznao VLADIMIR FINANCIJSKU INVESTICIJU. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamati od 2%. Ako vam treba kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da se savjetujete i obratite joj se putem e-maila: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com) ili
    Kontaktirajte WhatsApp: +16014560144 za kreditni zahtjev, hvala na vašem vremenu.

    OdgovoriIzbriši